Πολιτικός σεισμός στη Σλοβακία - Σχέσεις με την ιταλική μαφία ερευνούσε ο δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε

Πολιτικός σεισμός στη Σλοβακία - Σχέσεις με την ιταλική μαφία ερευνούσε ο δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε
Η δολοφονία του δημοσιογράφου και της συντρόφου του που αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο συγκλόνισε τη Σλοβακία
Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει στη Σλοβακία η δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Jan Kuciak, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τη σύντροφό του.
Ο Σλοβάκος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του, ήταν έτοιμος να δημοσιεύσει ένα άρθρο για την διαφθορά σε υψηλόβαθμο επίπεδο, στην οποία εμπλέκεται η ιταλική μαφία και πολιτικοί του μικρού αυτού κράτους της ευρωζώνης, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ο ενημερωτικός ιστότοπος στον οποίο εργαζόταν.
Η δολοφονία του δημοσιογράφου και της συντρόφου του που αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο συγκλόνισε την Σλοβακία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο 27χρονος  εργαζόταν για τον ιστότοπο aktuality.sk, που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Axel Springer και στον ελβετικό Ringier.
Αυτός εξειδικευόταν σε υποθέσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούσαν πιθανούς δεσμούς ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και το κόμμα SMER-SD του πρωθυπουργού Robert Fico.
Το aktuality.sk και άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τα μεσάνυχτα μια εκδοχή --ανολοκλήρωτη-- του άρθρου του Kuciak, το οποίο αφορούσε τις πιθανολογούμενες πολιτικές σχέσεις Ιταλών επιχειρηματιών που είναι ύποπτοι για σχέσεις με την καλαβρέζικη μαφία "Ντραγκέτα", η οποία πιστεύεται ότι δραστηριοποιείτο στην ανατολική Σλοβακία.
"Δύο πρόσωπα προσκείμενα σε έναν άνδρα που ήρθε στην Σλοβακία, ενώ κατηγορείτο σε υπόθεση της μαφίας στην Ιταλία, έχουν καθημερινά πρόσβαση στον πρωθυπουργό" της Σλοβακίας, έγραφε στο άρθρο του με τίτλο "Η ιταλική μαφία στην Σλοβακία, τα δαιμόνιά της εξαπλώνονται στην πολιτική".
"Οι Ιταλοί που συνδέονται με τη μαφία βρήκαν ένα δεύτερο σπίτι στην Σλοβακία: άρχισαν να κάνουν επιχειρήσεις, να παίρνουν επιδοτήσεις, να μαζεύουν ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως να δημιουργούν σχέσεις με πολιτικές προσωπικότητες με επιρροή, μέχρι την σλοβακική κυβέρνηση", σημείωνε.
Η Μεγαλύτερη εφημερίδα της Σλοβακίας, η SME, αναφερόταν στις λεπτομέρειες αυτές ήδη από χθες το πρωί.
Ο πρωθυπουργός Fico επέκρινε στη συνέχεια τα μέσα ενημέρωσης, δείχνοντας παράλληλα στους δημοσιογράφους μια στίβα χαρτονομίσματα, τα οποία αποτελούν την αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα δοθεί σε οποιονδήποτε προσφέρει κάποια πληροφορία, που θα βοηθήσει τις αρχές να βρουν τους υπεύθυνους για το έγκλημα.
"Το να συνδέονται, χωρίς αποδείξεις που να το στηρίζουν, αθώοι άνθρωποι με μια διπλή ανθρωποκτονία σημαίνει ότι περνάμε τη γραμμή, αυτό δεν είναι πια αστείο", τόνισε καταγγέλοντας τους δημοσιογράφους.
Ο δημοσιογράφος και η συνομήλικη σύντροφός του Martina Kusnirova βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή στο σπίτι τους στην Βέλκα Μάτσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων ανατολικά της Μπρατισλάβα.
Η διπλή δολοφονία έγινε μεταξύ της Πέμπτης και της Κυριακής, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο Jan Kuciak σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο στήθος ενώ η Kushirova με σφαίρα στο κεφάλι.
Η αστυνομία βρήκε σφαίρες σκορπισμένες γύρω από τα δύο πτώματα, με την εφημερίδα Pravda να επισημαίνει ότι το σκηνικό αυτό προκαλεί την σκέψη ότι στήθηκε έτσι για να δώσει μια "προειδοποίηση".
Στη Μπρατισλάβα εκατοντάδες άνθρωποι αποτίουν φόρο τιμής και ανάβουν κεριά από τη Δευτέρα το βράδυ στη μνήμη του δημοσιογράφου.
Yπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, δολοφονήθηκε στη Μάλτα η δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia, η οποία είχε καταγγείλει εγκλήματα και διαφθορά στο νησί αυτό της Μεσογείου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS