Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Μυστικές διαπραγματεύσεις για εθνικά θέματα δεν κάνουμε – Σφοδρή κόντρα με Μπακογιάννη στη Βουλή

Κοτζιάς: Μυστικές διαπραγματεύσεις για εθνικά θέματα δεν κάνουμε – Σφοδρή κόντρα με Μπακογιάννη στη Βουλή
Αδιανόητο η παλιότερη κοινοβουλευτική Δημοκρατία της περιοχής να λειτουργεί υποδέεστερα από την Αλβανία είπε η βουλευτής της ΝΔ
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή τις εξελίξεις στα κρίσιμα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως το Σκοπιανό.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της κας.Μπακογιάννη για μυστική διπλωματία όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά και για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέροντας ότι επί ΝΔ το ονοματολογικό το χειριζόταν πρώην πράκτορας της ΕΥΠ.
«Εμείς μυστικές διαπραγματεύσεις δεν κάνουμε» είπε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε στην αντεπίθεση.
Ο ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η ΝΔ ήταν εκείνη που έκανε διαπραγματεύσεις εν κρυπτώ με τα Σκόπια «με πρώην πράκτορα της ΕΥΠ» κατονομάζοντας τον Ν. Γρυλλάκη ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση Σαμαρά ότι έκανε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία με «όχι αρμόδιο κομματικό στέλεχος».
«Εμείς τέτοια πράγματα δεν κάνουμε» είπε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τα ελληνοτουρκικά.
Από την πλευρά της η κα.Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά ότι δεν ενημερώνουν τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.
«Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος που υπουργός Εξωτερικών να μην ενημέρωνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Σοβαρή ενημέρωση γίνεται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και όχι στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών.
Σας καλώ κ. Κοτζιά να ενημερώνετε όλα τα κόμματα της Βουλής θεσμικά για την πορεία των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η διαπραγμάτευση είναι εθνικό θέμα και δεν αφορά ένα κόμμα μόνο» υπογράμμισε η κα.Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε πως ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση για το εάν «το υπουργείο Εξωτερικών προσέρχεται με τη λογική της μέσης γραμμής στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών με την Αλβανία», αναφέροντας πως «είναι αδιανόητο η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία της περιοχής να λειτουργεί κατά τρόπο υποδεέστερο από αυτόν της Αλβανίας».
«Εγώ δεν θα υποτιμήσω σαν και σας την Ελληνική Δημοκρατία»» είπε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος χαρακτήρισε μάλλον ατυχή την φράση της κας.Μπακογιάννη.
Όσον αφορά τις αιτιάσεις της κας. Μπακογιάννη περί απόπειρας της κυβέρνησης να αναθεωρήσει συμφωνία του 2009 με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν την κύρωσε ποτέ ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά.
«Πρόκειται για συμφωνία φάντασμα.
Και ρωτάτε τώρα εμένα γιατί δεν κύρωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ τη συμφωνία;» διερωτήθηκε ο κ.Κοτζιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης