Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο δύσκολος σκόπελος των NPLs και η ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ, το μήνυμα των Ελλήνων τραπεζιτών

Ο δύσκολος σκόπελος των NPLs και η ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ, το μήνυμα των Ελλήνων τραπεζιτών
Η μείωση των NPLs θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεκινήσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία
Κάθε οικονομία προκειμένου να κατορθώσει να λειτουργήσει σωστά, να κινηθεί προς μία αναπτυξιακή κατεύθυνση και να επεκτείνει τις δυνατότητές της το πρώτο που χρειάζεται είναι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.
Αυταπόδεικτη αλήθεια για όλες τις οικονομίες της υφηλίου και πολύ περισσότερο για την ελληνική, η οποία παραμένει σε στενωπό κρίσης για μία δεκαετία.
Αυτό άλλωστε ήταν και το άμεσο μήνυμα που έστειλαν από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών οι Έλληνες τραπεζίτες, σπεύδοντας, όμως, παράλληλα να υπογραμμίσουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχουν ένα μόνο όνομα: Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs).
Τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νίκος Καραμούζης όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, παραδέχθηκαν ότι ο βασικός στόχος είναι η μείωση των NPLs, προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να κατορθώσει να επανακτήσει τη βασική του λειτουργία που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν επικεφαλής της Eurobank Bulgaria, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός «επενδυτικού σοκ» στην ελληνική οικονομία.

Προβόπουλος: Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Προβόπουλος
Όπως είπε, το 2007 οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 24% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο έκλεισε στο περίπου 12% το 2016.
Το ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης αντίθετα, όχι μονο δεν κατέβηκε, αλλα εχει φτάσει στο 70%.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η ελληνική οικονομία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης επί του ΑΕΠ και το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στους τομείς που θα επηρεάσουν καθοριστικά τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
1. Η ορθή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
2. Η ρύθμιση για το χρέος.
Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, τον Ιούνιο θα κριθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.
3. Η εφαρμογή του μνημονίου.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι σημαντικό ρόλο στη μεταμνημόνιο εποχή θα παίξει το πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει έναν οδικό χάρτη, που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στον κίνδυνο μίας «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» σε Ελλάδα και Ευρώπη.
«Οι καλές οικονομικές συνθήκες να είναι παράθυρο ευκαιρίας για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων .
 Η επόμενη κρίση δεν πρέπει να μας πιάσει σε αδύναμη θέση.
Ευθύνη των χωρών είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.
Όπως σημείωσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, «δέκα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση η Ευρωζώνη ανακάμπτει.
Η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη έχει οδηγήσει σε υγιέστερα τραπεζικά μοντέλα.
Η κερδοφορία είναι ακόμη χαμηλή όμως», εκτίμησε ο Γ. Προβόπουλος.

Καραμούζης: Χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις για τα NPLs

«Θα πρέπει να υιοθετήσουμε πιο δραστικές λύσεις για τη μείωση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης.
Ωστόσο, τόνισε ότι «η Ελλάδα και οι τράπεζες της είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τα stress test του 2015», ενώ συνέχισε λέγοντας «σε σχέση με τα stress tests του 2015, τα τρέχοντα για τις ελληνικές τράπεζες άρχισαν με καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες, ευνοϊκές προοπτικές και μεγαλύτερους κεφαλαιακούς δείκτες».
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη μια ακόμα πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ανταγωνισμός από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ενώ όπως είπε αναμένεται δραστική αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών των τραπεζών.
«Πρέπει να προσαρμόσουμε δραστικά τα μοντέλα εξυπηρέτησης πελατών.
Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τα δεδομένα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές τράπεζες γενικότερα, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι «NPLs, μείωση της τραπεζικής έκθεσης σε κρατικά ομόλογα, αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο είναι οι βασικές προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών», ενώ τόνισε ότι «η μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

Μεγάλου: Βελτιωμένη η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο – Τα NPLs το βασικό πρόβλημα

Αισιόδοξος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «υπάρχει αγορά για τα NPLs, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σύντομα στην πώληση του πρώτου πακέτου δανείων, ενώ υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη, σημείωσε ο Χρ. Μεγάλου.
Σύμφωνα με τον CEO της Πειραιώς, η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014, ωστόσο επιμένου οι προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
«Έχουμε πλάνο με τον SSM να μειωθούν τα NPLs και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο σχέδιο.
Νομίζω πως θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό το σχέδιο», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο Χρ. Μεγάλου δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά του».
«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς τόνισε ότι το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν βελτιωθεί, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε σε σημαντικό ποσοστό, τη στιγμή που προβλέπεται ανάπτυξη 2-2,2% για φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης