Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Νίκη των ευρωσκεπτικιστών, γρίφος η κυβέρνηση - Πρώτο το M5S με 32,5% - Στη Δεξιά συμμαχία οι περισσότερες ψήφοι 37%

Ιταλία: Νίκη των ευρωσκεπτικιστών, γρίφος η κυβέρνηση - Πρώτο το M5S με 32,5%  - Στη Δεξιά συμμαχία οι περισσότερες ψήφοι 37%
Το 37,05% των ψήφων λαμβάνει η συμμαχία της Δεξιάς του Berlusconi - Μεγάλος κερδισμένος το Κίνημα των 5 Αστέρων
(upd19) Σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας εισέρχεται η Ιταλία μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει σε καμία πολιτική δύναμη να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση.
Με καταμετρημένες περισσότερες από τις μισές ψήφους, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως καμία από τις τρεις κύριες πολιτικές δυνάμεις να καταφέρει να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει μια σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία.
Το εκλογικό παζλ για άλλη μια φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ιταλίας είναι δυσεπίλυτο.
Διότι αν και αριθμητικά μπορεί να προκύψει σχηματισμός κυβέρνησης, πολιτικά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.
Μέσα όμως σε αυτό το θολό τοπίο, υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα.
Οι ευρωσκεπτικιστές ήταν οι μεγάλοι νικητές στην Ιταλία, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 32,57% αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως χωρίς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σενάριο για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η συμμαχία της Δεξιάς του Berlusconi λαμβάνει το 37%, αν και η έκπληξη εδώ είναι ότι το ευρωσκεπτικιστικό και υπερσυντηρητικό Lega di Nord του Salvini λαμβάνει περισσότερες ψήφους από το Forza Italia του Berlusconi.
Κάτι που εν πολλοίς σημαίνει ότι ο Salvini είναι αυτός που εμφανίζεται πλέον ως ο ηγέτης της δεξιάς συμμαχίας.
Το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα του Renzi ηττήθηκε και βγήκε τρίτο λαμβάνοντας το 23,02%, ακολουθώντας την τύχη πολλών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης καθώς με βάση τα τωρινά δεδομένα καμία πολιτική δύναμη δεν συγκεντρώνει τις 316 ελάχιστες έδρες στη Βουλή και τις 158 στη Γερουσία.
Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων (με καταμετρημένες τις ψήφους στα 60.017 από τα συνολικά 61.401 εκλογικά τμήματα, δηλαδή άνω του 93%) η συμμαχία της Δεξιάς λαμβάνει το 37% των ψήφων, αν και πρώτο σε ψήφους κόμμα είναι το Κίνημα των 5 Αστέρων με 32,57%.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι κεντροαριστερές δυνάμεις λαμβάνουν το 22,94% ενώ το αριστερό Liberi E Uguali λαμβάνει το 3,41% των ψήφων.
Εντύπωση προκαλεί στο εσωτερικό της Δεξιάς συμμαχίας ότι η Lega του Salvini λαμβάνει το 17,60% έναντι 14,02% του Forza d' Italia του Berlusconi.

Di Maio (Κίνημα 5 Αστέρων): Είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες με όλα τα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης
Την θέση ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο έλαβε τις περισσότερες ψήφους ως κόμμα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, είναι ανοιχτό για συνομιλίες με όλα τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης διατύπωσε ο επικεφαλής του Luigi di Maio.
«Είναι μια ωραία ημέρα, παρά την βροχή» είπε βγαίνοντας από το σπίτι του στη Ρώμη ο di Maio, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.
Σε δηλώσεις του ο Di Maio υποστήριξε πως το Κίνημα των 5 Αστέρων ήταν ο απόλυτος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, υπογραμμίζοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στο κόμμα του το προβάδισμα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Salvini (Λέγκα του Βορρά): Το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει λάθος
Το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει λάθος υποστήριξε ο επικεφαλής της Lega di Nord, Matteo Salvini, ο έτερος μαζί με το Κίνημα των 5 Αστέρων κερδισμένος των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία.
Σε δηλώσεις του ο Salvini απέρριψε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο ενώ όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, συνεχάρη το Κίνημα των 5 Αστέρων, διαμηνύοντας πάντως πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης της Δεξιάς συμμαχίας με το Κίνημα.
«Νίκησε η κεντροδεξιά συμμαχία και μπορεί να κυβερνήσει» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος απέρριψε και όλα τα άλλα σενάρια για την κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή εθνικής ενότητας, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του εκτοξεύτηκε από το 4% στο 18%.
Τέλος ο Salvini επεσήμανε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με όλα τα κόμματα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ευρύ συνασπισμού.
Σημειώνεται ότι με καταμετρημένες περισσότερες από τις μισές ψήφους, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως καμία από τις τρεις κύριες πολιτικές δυνάμεις να καταφέρει να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει μια σειρά σεναρίων για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία. Οι ευρωσκεπτικιστές ήταν οι μεγάλοι νικητές στην Ιταλία, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 32,31% αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως χωρίς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σενάριο για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η συμμαχία της Δεξιάς του Berlusconi λαμβάνει το 37,01%, αν και η έκπληξη εδώ είναι ότι το ευρωσκεπτικιστικό και υπερσυντηρητικό Lega di Nord (Λέγκα του Βορρά) του Salvini λαμβάνει περισσότερες ψήφους από το Forza Italia του Berlusconi.

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Matteo Renzi από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Στο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφέρθηκε ο Matteo Renzi, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία ανακοίνωσε και την παραίτησή του.
«Θα είμαι απλό μέλος του κόμματος, θα δώσω τη συμβολή μου για κινητοποίηση σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πρέπει να κάνουν όλοι».
Παραδίδουμε τα κλειδιά του σπιτιού της χώρας, το οποίο, σήμερα, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όταν τα παραλάβαμε», πρόσθεσε οRenzi.
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «το κόμμα του δεν θα δεχθεί ποτέ την κουλτούρα του μίσους και των ψευδών ειδήσεων» και ζήτησε από το κόμμα του τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.
Σε ότι αφορά την εκλογική ήττα, τόνισε ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν το 2017, για να υπάρξει μια θετική επιρροή από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά παραδέχθηκε ότι το κόμμα του «δεν κατάφερε να εξηγήσει αποτελεσματικά τι έκανε έως τώρα και, κυρίως, τι ήθελε να κάνει στο μέλλον για την Ιταλία».
«Λέμε όχι σε υπόγειες συμφωνίες, όχι σε κλειστούς κύκλους λήψης αποφάσεων μέσα στο κόμμα, και όχι σε κάθε μορφή εξτρεμισμού», είπε με έμφαση ο Renzi, κατά τον οποίο, ο νέος επικεφαλής του κόμματός του θα πρέπει να εκλεγεί, πάντα, με ανοικτή ψηφοφορία μελών και φίλων των «Δημοκρατικών».
Αρνήθηκε, τέλος, κάθε είδος συνεργασίας, τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με το κίνημα Πέντε Αστέρων.
«Θα συνεχίσουμε πάντα, με αίσθημα ευθύνης, να λέμε ναι αλλά και όχι, όταν χρειάζεται», ολοκλήρωσε ο Ιταλός προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Με βάση τα exit polls μεγάλος νικητής των ιταλικών βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε ο δεξιός συνασπισμός, ο οποίος συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 35%.
Ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που φθάνει το 30,5% και ως μεμονωμένο κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής.
Τρίτη η κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi με 26%.

Ποσοστό 4% συγκεντρώνει ο σχηματισμός Ελεύθεροι και Ίσοι ενώ 3,5% άλλα κόμματα.
Η κεντροδεξιά μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό κοντά στο 36%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων στο 32,5%, η Κεντροαριστερά μέχρι 27,5% και οι Ελεύθεροι και οι Ίσοι έως 5%.
Να σημειωθεί ότι, το Κίνημα Πέντε Αστέρων έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στον Νότο. 

Η Δεξιά υπερψηφίστηκε κυρίως στον Βορρά ενώ η Κεντροαριστερά πέτυχε τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις της στο κεντρικό τμήμα της χώρας.







Σύμφωνα με το exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8% μέχρι το 30,8% των ψήφων.
Η κεντροδεξιά συμμαχία (Forza Italia, Lega και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.
Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%.
Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.
Στη συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλo exit poll, τo οποίo μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Lega Nord  προηγείται οριακά του κόμματος Forza Italia του Silvio Berlusconi, με ένα 14,5% έναντι 14%.
Όπως αποδεικνύεται και απο τα exit polls, παρότι το Κίνημα των 5 Αστέρων  αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής των εκλογών με το εντυπωσιακό ποσοστό του 30,5% η Κεντροδεξιά είναι αυτή που όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας υπό όρους.
Να σημειωθεί οτι ο εκλογικός νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ιταλία ευνοεί τις συμμαχίες οπότε το Κίνημα του Bepe Grillo είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο καθώς για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία

Κανένας συνασπισμός δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 316 έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η κεντροδεξιά συγκεντρώνει από 225 – 265 έδρες, το Κίνημα Πέντε Αστέρων από 195 έως 235 και η Κεντροαριστερά από 115 έως 155.  

Exit Poll για τη Γερουσία

Στο exit poll για τη Γερουσία το προβάδισμα έχει η Δεξιά με 35%.
Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 30,5% και η Κεντροαριστερά με 26,5% ενώ οι Ελεύθεροι και Ίσοι ανέρχονται στο 4%. 

Η Κεντροαριστερά αναγνώρισε την ήττα της

Την ήττα του αναγνώρισε το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας του Matteo Renzi εάν αποδειχθεί η ορθότητα των exit poll των βουλευτικών εκλογών, που φέρουν τον κεντροαριστερό συνασπισμό στην τρίτη θέση με ποσοστό 26%.
Kορυφαίος αξιωματούχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της Ιταλίας δήλωσε μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής ότι αν τα exit polls αποδειχθούν σωστά το κόμμα του θα έχει ηττηθεί και θα πάει στην αντιπολίτευση.
Το PD  λαμβάνει περίπου το 21% των ψήφων, περίπου 10 μονάδες πίσω από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και ακόμη περισσότερο πίσω από τον κεντροδεξιό συνασπισμό..
«Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, για εμάς είναι μια ήττα και θα προχωρήσουμε στην αντιπολίτευση» δήλωσε ο Ettore Rosato.

Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα των εκλογών - Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Η επόμενη ημέρα των Ιταλικών εκλογών, βρίσκει όλα τα σενάρια πιθανά.
Αρχίζοντας από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, που θεωρείται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ως η πιο πιθανή, με την Φόρτσα Ιτάλια, την Λέγκα και τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας».
Ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» και στην Ιταλία με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά να ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, επιμένουν ότι θα πρέπει να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ενώ έχουν δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Με σημείο αναφοράς, βέβαια, τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος που ίδρυσε ο Bebe Grilo.
Στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια ωστόσο υπάρχει και αυτό της κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», που θα έχει ως στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.
Τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην σχηματιστεί καμία κυβέρνηση και να προκηρυχτούν εκ νέου στις κάλπες, αν και αυτό το σενάριο μετά τα πρώτα αποτελέσματα δεν κερδίζει έδαφος.
Τα μάτια πάντως όλων στην ΕΕ είναι στραμένα στις αποψινές εκλογές στην Ιταλία, καθώς η 3η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με ένα χρέος που ξεπερνά κατα πολύ ακόμη και αυτό της Ελλάδας και την ανεργία να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Πάντως, το Κίνημα των 5 Αστέρων, που εξέπληξε με τα ποσοστά που συγκέντρωσε, προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ με τις ριζοσπαστικές του απόψεις και θέσεις, όπως η απομάκρυνση της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ, οι δραστικές περικοπές στους εταιρικούς φόρους και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:

Πώς ψηφίζει η Ιταλία - Στο 58,5% η συμμετοχή - Τεχνικά προβλήματα

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι νότιες περιοχές της; Ιταλίας προσανατολίζονται προς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το κεντρικό τμήμα της χώρας προς την κεντροαριστερά ενώ ο Βορράς επιλέγει μεταξύ Δεξιάς και Κεντροαριστεράς.
Επισημαίνεται ότι οι κάλπες άνοιξαν 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδος).
Η εκτίμηση για το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 65% και 70%.
Το 2013 η συμμετοχή είχε φθάσει το 75%.
Σε ποσοστό 58,5% ανερχόταν μέχρι τις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας.
Πάντως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013, διότι πριν πέντε χρόνια, οι Ιταλοί είχαν ψηφίσει την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα, μέχρι το μεσημέρι.



Παράλληλα, προβλήματα «τεχνικής φύσεως» σημειώθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα.
Στο Παλέρμο ξανατυπώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια, διότι αρχικά, είχαν εκτυπωθεί ονόματα υποψήφιων άλλης εκλογικής περιφέρειας.
Στην Ρώμη, τριάντα έξι άτομα κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν, διότι διαπιστώθηκε, επίσης, τυπογραφικό λάθος στο ψηφοδέλτιο που τους είχε δοθεί.
Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ουρές, διότι για πρώτη φορά κάθε ψηφοδέλτιο έχει έναν ειδικό αριθμό (στην κάτω άκρη, η οποία πρέπει να κόβεται) που χρησιμεύει ως εγγύηση κατά ενδεχόμενων νοθειών.
Η όλη διαδικασία, όμως, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και επιβράδυνε, εν μέρει, τους ρυθμούς στα εκλογικά τμήματα.
Οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου και της Ρώμης κάλεσαν τους πολίτες τους να πάνε να ψηφίσουν τουλάχιστον μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, για να μην δημιουργηθούν άλλες ουρές.
Τα πρώτα exit polls θα ανακοινωθούν με το που κλείσουν οι κάλπες.
Η πλήρης καταμέτρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 03:00 ώρα Ελλάδος, Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/italy%20poll%20latest.jpg?itok=2MO4T60R



Trump και Matteo Salvini της Lega North


Putin και Matteo Salvini της Lega North


H Teneo Intelligence έχει επεξεργαστεί ορισμένα σενάρια για τις ιταλικές εκλογές


Αρχικά, στον συνασπισμό δεξιάς/άκρας δεξιάς, συμμετέχουν η Forza Italia του διωκόμενου για σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργού, η Lega Nord (Λίγκα του Βορρά) και η Fratelli d’ Italia, υπό τον Matteo Salvini και τη Giorgia Meloni, αντίστοιχα.
Μεταξύ άλλων, ο συνασπισμός έχει μιλήσει για την επιβολή ενός ενιαίου φόρου (23% κατά τον Berlusconi και 15% κατά τον Salvini), μείωση της λιτότητας, επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της Ιταλίας, επαναπατρισμός εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά και παρεμπόδιση των νέων αφίξεων.
Να σημειωθεί ότι ο S. Berlusconi δεν συζητά το ενδεχόμενο μίας κατώτατης σύνταξης στα 1.000 ευρώ.
O Silvio Berlusconi έχει γνωστοποιήσει ότι, σε περίπτωση που κερδίσει, θα προτείνει τον Antonio Tajani ο οποίος αποδέχθηκε τελικώς το αίτημα του Berlusconi.
Ένα επίσης λαϊκιστικό κόμμα είναι αυτό το Bebe Grillo, το «Κίνημα των 5 Αστέρων», το οποίο διαθέτει καθαρά ευρωσκεπτικιστικό χαρακτήρα, τασσόμενο κατά της Ευρωζώνης.
Ο B. Grillo έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα 20 σημείων για τη βελτίωση «της ζωής των Ιταλών», στο οποίο όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στην Ευρώπη μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Μεταξύ άλλων, το κόμμα υπόσχεται υιοθέτηση μηνιαίου καθολικού εισοδήματος, αύξηση των συντάξεων και αναθεώρηση των όρων συνταξιοδότησης, μείωση της φορολογίας εισοδημάτων, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και κατάργηση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, διμερείς συμφωνίες για τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών και 10.000 προσλήψεις στις δυνάμεις ασφαλείας και ανέγερση σωφρονιστικών ιδρυμάτων.



Ο τρίτος συνασπισμός αφορά τον κεντροαριστερό πολιτικό χώρο και περιλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, το Together (περιλαμβάνει τα Italian Socialist Party και Federation of the Greens), το Popular Civic List (περιλαμβάνει τα Popular Alternative, Italy of Values, Centrists for Europe και Solidary Democracy) και το More Europe (περιλαμβάνει τα Italian Radicals, Forza Europa και Democratic Centre).
Η παράταξη επιθυμεί μείωση των φόρων και των δασμών για τις επιχειρήσεις, τις οικογένειες και τους πιο ευάλωτους πολίτες, υιοθέτηση εγγυημένου κατώτατου μισθού, επαναβεβαίωση του ευρωπαϊκού δόγματος με ταυτόχρονη έκκληση για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», την άμεση εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους Ευρωπαίους πολίτες και τη δημιουργία θέσης ενός υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη, αλλά και τον επαναπατρισμό των μεταναστών στο εσωτερικό της Ε.Ε.. Επίσης, υπόσχεται πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές, το υψηλής ταχύτητας Διαδίκτυο, την έρευνα και την εκπαίδευση και συνέχιση της πολιτικής του M.Renzi:
«Για κάθε ευρώ που επενδύεται στην ασφάλεια, ένα ευρώ να επενδύεται στον πολιτισμό».
Ο κ. Renzi επιθυμεί να επανέλθει δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό, μετά την ήττα που οδήγησε και στην παραίτησή του, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, τον Δεκέμβριο 2016.
Επισημαίνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni, ερωτηθείς το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να στηρίξει έναν συνασπισμό με το κεντροδεξιό μπλοκ που απαρτίζεται από τη Forza Italia του Berlusconi και τη Λίγκα του Βορρά, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση: «όχι».
Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι ο συνασπισμός μεταξύ των βασικών κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Ο τέταρτος συνασπισμός αφορά την αριστερά των διαφωνούντων, στην οποία συμμετέχουν πολλά κινήματα της αριστεράς και οι διαφωνούντες του Δημοκρατικού Κόμματος υπό το κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e uguali). Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν την ανάγκη για Νέα Πράσινη Συμφωνία για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της οικολογίας, ακύρωση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οικονομική μεταρρύθμιση για να περιοριστούν οι πιέσεις στα εισοδήματα από την εργασία και την ανάγκη γάμου και υιοθεσίας για όλους.
Παράλληλα, διαμηνύουν πως προτεραιότητα αποτελούν η εκπαίδευση και η έρευνα.

Καθοριστικός παράγοντας η μεταναστευτική κρίση

Καθοριστικό παράγοντα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ιταλία την Κυριακή θα αποτελέσει η μεταναστευτική κρίση, καθώς, όπως παρατηρείται και παραπάνω, το επίμαχο ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα των τριών μεγάλων συνασπισμών.
Μόνο το 2017, στην Ιταλία κατέφθασαν 119.310 μετανάστες δια θαλάσσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών, με 2.823 εξ αυτών να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στον «υγρό τάφο» της Μεσογείου. Μάλιστα, τα στοιχεία του 2017 καταγράφουν τις μικρότερες αφίξεις την τελευταία τετραετία. Στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2016, έφτασαν στην Ιταλία 181.436 μετανάστες εκ των οποίων οι 4.581 καταγράφηκαν ως νεκροί ή αγνοούμενοι.
Το αντιμεταναστευτικό κλίμα έφτασε στο ζενίθ στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, μετά την επίθεση σε βάρος μεταναστών στη Ματσεράτα, η οποία εκτιμάται ότι εκτελέστηκε από έναν Νεοναζί με διασυνδέσεις στην ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά παλαιότερα. Μολονότι ο ηγέτης της Λίγκας καταδίκασε τη βία, έσπευσε να σημειώσει ότι η εκτός ελέγχου μετανάστευση οδηγεί σε χάος, θυμό και κοινωνικές συγκρούσεις.
O υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti έχει παρουσιάσει τα σχέδιά του για την απέλαση περισσότερων μεταναστών, ωστόσο η εφαρμογή του είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή. Όπως έχει σχολιάσει και ο Federico Santi , αναλυτής της Eurasia Group, «τα δεξιά κόμματα βρίσκονται σε καλύτερη θέση ώστε να επωφεληθούν από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, κυρίως όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια.
Αντίστοιχα, στα οικονομικά ζητήματα, είναι πιθανμό να πείσουν περισσότερο τους ψηφοφόρους σε σχέση με το κατεστημένο Δημοκρατικό Κόμμα, ειδικά μετά την αποτυχία να φέρει την οικονομική ανάκαμψη, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία».

Το μυστικό «επιτυχίας» του Berlusconi - Οι αναλυτές εξηγούν γιατί παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής

Παρά τα ροζ σκάνδαλα και τις καταδίκες για φορολογικές απάτες, ο Silvio Berlusconi παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής στην Ιταλία και θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.
«Το βασικό στοιχείο για τον Silvio Berlusconi, κατά τη γνώμη μου, είναι διαρκής ικανότητα να διαφοροποιείται σαφώς από τους ανταγωνιστές του στην ιταλική πολιτική σκηνή, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι πολιτικός για σχεδόν τρεις δεκαετίες ενώ έχει και αμφιλεγόμενο ιστορικό», δήλωνε στο CNBC ο Francesco Filia, στην Fasanara Capital, ενώ πρόσθεσε «ως αυτοδημιούργητος, μεγάλος πωλητής, άνθρωπος των επιχειρήσεων και δισεκατομμυριούχος, δεν ταιριάζει στην πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας».
«Με μνήμες την κρίσης χρέους, τα νομικά προβλήματα του Berlusconi και τα ροζ σκάνδαλα έχουν κατά κάποιο τρόπο ξεθωριάσει.
Ο πρώην πρωθυπουργός τώρα αναζητά έναν τρόπο να παίξει τον ρόλο του ανώτερο πολιτικού», δήλωσε ο Peter Ceretti της Economist Intelligence Unit (EIU).
«Ο ίδιος περνάει το μήνυμα του σε διαφορετικά κοινά, γνωρίζοντας πότε να τους πει ένα αστείο και πότε είναι καλύτερο να συζητήσει για πολιτικά. Ακόμα και η ηλικίας του φαίνεται να είναι asset, καθώς περισσότερο από το 40% των Ιταλών ψηφοφόρων είναι 55 ή μεγαλύτεροι και περισσότερο από το ένα τέταρτο είναι 65 ή μεγαλύτερο», είπε ο Ceretti.
«Παρ' όλο που ήταν πρωθυπουργός τρία διαφορετικά χρονικά διαστήματα, κατά κάποιον τρόπο, σε πολλούς Ιταλούς οι οποίοι είναι εξαγριωμένη με την πολιτική, μοιάζει με ένα outsider, που απέτυχε να στα μεγάλα σχέδια του για την Ιταλία λόγω αντίδρασης από το πολιτικό κατεστημένο. Κατά κάποιο τρόπο, η ασυνήθιστη σχέση του με τις αρχές της ΕΕ και την κα Merkel κατά το παρελθόν βοηθά επίσης τη σχέση του με τους Ιταλούς ψηφοφόρους, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας επικρατεί σκεπτικισμός για την ΕΕ», δήλωσε ο Filia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης