Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Έντονη ανησυχία στη Fed για τον αντίκτυπο, που θα έχουν στην οικονομία των ΗΠΑ, οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα - αλουμινίου

FT: Έντονη ανησυχία στη Fed για τον αντίκτυπο, που θα έχουν στην οικονομία των ΗΠΑ, οι  δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα - αλουμινίου
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό  από μόνες τους πιθανώς θα είναι διαχειρίσιμες αλλά εάν υπάρξει ευρύτερη διάσπαση των εμπορικών σχέσεων, θα ήταν μια πιο σημαντική απειλή για την ανάκαμψη
Η απόφαση του Donald Trump να επιβάλλει αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα προκάλεσε την έντονη ανησυχία των  αξιωματούχων της Federal Reserve και πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ θα πρέπει να σταθμίσουν τον κίνδυνο ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου και πως θα επηρεάσει τις προβλέψεις ανάπτυξης και πληθωρισμού, όπως γράφουν οι Financial Times.
Ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Neel Kashkari μιλώντας στους Financial Times  εξέφρασε την άποψη, πως οι προστατευτικές πρακτικές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητές, αφού νωρίτερα «ναυάγησε» η προσπάθεια να μεταπειστεί η Κίνα να εγκαταλείψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Ωστόσο απέρριψε τη θέση, πως οι αυξημένοι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο θα μπορούσαν να έχουν μόνο ευνοϊκά οικονομικά αποτελέσματα.
«Εάν αυξήσετε τους δασμούς της χαλυβουργίας, δεν είναι βέβαιο πως οι θέσεις της εγχώριας βιομηχανίας θα αντισταθμίσουν το οικονομικό αποτέλεσμα που θα παρατηρηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τάσσομαι υπέρ του δίκαιου εμπορίου αλλά είμαι ανήσυχος για το οικονομικό κόστος, που θα υπάρξει για την αμερικανική οικονομία,  πρόσθεσε ο  Kashkari.
Ο Trump εντατικοποίησε τις επιθέσεις του στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ενώ απείλησε την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με την επιβολή δασμών στα οχήματα, που κατασκευάζονται στην Ευρώπη.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό  από μόνες τους πιθανώς θα είναι διαχειρίσιμες αλλά εάν υπάρξει ευρύτερη διάσπαση των εμπορικών σχέσεων, θα ήταν μια πιο σημαντική απειλή για την ανάκαμψη, αναφέρουν οι Financial Times.
Ο Bill Dudley, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι ο προστατευτισμός  μακροπρόθεσμα θα αποβεί καταστροφικός. 
Ο Jay Powell, ο νέος πρόεδρος της Fed κατά την ακρόασή του στη Γερουσία (1/3/2018), δήλωσε ότι, η προσέγγιση των δασμών δεν είναι η καλύτερη δυνατή ενώ συνέστησε άλλο τρόπο βοήθειας των χωρών, που επηρεάστηκαν από τις εισαγωγές.
Οι πρώτες προσπάθειες για την καταγραφή οικονομικών επιπτώσεων των δασμών στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου κατέδειξαν μια εξαιρετικά μικρή αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που από μόνη της δεν θα έθετε σε κίνδυνο τα σχέδια της Fed να αυξήσει σταδιακά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.
Οι αμερικανικές εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα ήταν 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ενώ οι εισαγωγές αλουμινίου ήταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια - ένα μικρό κλάσμα των εισαγωγών αγαθών της Αμερικής αξίας 2,36 τρισ.
Ο Michael Feroli, αμερικανός οικονομολόγος της JPMorgan Chase, δήλωσε ότι «δεν έχει επί του παρόντος κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο στην Fed. Εάν οι τιμές εισαγωγής των επηρεαζόμενων εμπορευμάτων αυξηθούν, θα αυξηθεί η τιμή των εισαγωγών που αντιπροσωπεύει το 0,2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά λιγότερο από 25%, προσθέτοντας λιγότερο από 5 μονάδες βάσης πίεσης τιμών που μπορεί ή μπορεί να μην τροφοδοτεί τις τιμές καταναλωτή.
«Βλέπουμε πολύ μικρές συνολικές οικονομικές επιπτώσεις - αν και ο χάλυβας και το αλουμίνιο χρησιμοποιούνται ευρέως ως εισροές στην παραγωγή, οι συνολικές ποσότητες εισαγωγών είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της UBS με επικεφαλής τον Seth Carpenter σε έκθεσή τους.
«Αν άλλες χώρες αντιδράσουν ή εάν υποτιμήσουμε την εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τον χάλυβα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα», αναφέρουν.
Ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM,, δήλωσε ότι με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν ήδη κινδύνους πληθωρισμού στον ορίζοντα, η πιθανότητα μιας διευρυνόμενης εμπορικής σύγκρουσης θα έθετε τη δέσμευση της Fed, καθώς αναγκάζεται να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων .
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι δασμοί χάλυβα του George Bush το 2002 είχαν μεγαλύτερη οικονομική ζημία από ό, τι όφελος και συνοδεύτηκε από την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Οι κινήσεις του  Trump έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων καθώς η οικονομική ώθηση από το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων της τάξης των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο 2017, μπορεί να περιοριστεί.
Οι κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις έχουν επίσης αναβιώσει τους φόβους για το μέλλον των συνομιλιών σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
Ο Kashkari είπε ότι μια απόσυρση από τη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για την αμερικανική οικονομία, προσθέτοντας πως εάν οι «αλυσίδες παραγωγής» που λειτουργούν μεταξύ Καναδά, Μεξικού και ΗΠΑ σπάσουν, θα είναι τεράστιο πλήγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης