Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ σχεδιάζεται το clean exit της Ελλάδος με 10ετές στο 3% και βαθμολογία ΒΒ… το διεθνές περιβάλλον αρχίζει να σαπίζει…

Ενώ σχεδιάζεται το clean exit της Ελλάδος με 10ετές στο 3% και βαθμολογία ΒΒ… το διεθνές περιβάλλον αρχίζει να σαπίζει…
To clean exit της Ελλάδος ενώ το θέλουν οι γερμανοί και ο ESM υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αγορές να μην το εμπιστευτούν.
Ενώ είναι αληθές – και ορθά το υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση – ότι το βασικό σχέδιο για την Ελλάδα είναι το clean exit δηλαδή η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτική γραμμή αλλά με 18-20 δισ ευρώ κεφαλαιακό απόθεμα…το διεθνές περιβάλλον αρχίζει όχι απλά να ξεθωριάζει αλλά να σαπίζει.
Είναι αληθές ότι η ελληνική κυβέρνηση μιλάει με επιμονή για καθαρή γραμμή γιατί έχει πάρει το πράσινο φως των Γερμανών που δεν θέλουν πιστωτική γραμμή για πολιτικούς λόγους και του ESM που είναι ο Μηχανισμός Στήριξης και δορυφόρος των Γερμανών.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί να δοθεί μια υποτυπώδης λύση για το χρέος η οποία θα συνδεθεί με πολλές μεταρρυθμίσεις ενώ τα stress tests των τραπεζών θα είναι πολιτικά όπερ σημαίνει ότι θα περάσουν και οι 4 τράπεζες…αλλά θα υποβάλλουν capital plans κεφαλαιακά σχέδια και το 2019 θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Το σενάριο αυτό εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τα 18 με 20 δισεκ. – τα οποία θα συγκεντρωθούν – σε συνδυασμό με την τεχνητή πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων π.χ. το 10ετές στο 3% από 4,35% της τρέχουσας περιόδου και πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ δηλαδή 2 ή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία θα βοηθήσουν την Ελλάδα στο clean exit.
Όμως όπως αποκαλύφθηκε από το forum των Δελφών οι ευρωπαίοι θα είναι πολύ συντηρητικοί με την Ελλάδα κάθε bonus θα δίδεται με φειδώ και εφόσον η Ελλάδα δίνει ανταλλάγματα π.χ. μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.
Επίσης αποκλείστηκε να αρθούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια π.χ. να μειωθούν οι συντάξεις.
Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα έπαιρνε ένα μέτρο που θα μπορούσε να την βοηθήσει πολιτικά αλλά οι ευρωπαίοι το απέκλεισαν.
Όχι μόνο δεν θα αποσυρθούν μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αλλά θα αυξηθούν καθώς θα ζητηθούν από την Ελλάδα νέες μεταρρυθμίσεις.
Άρα η Ελλάδα θα επιτύχει clean exit με όχι πολύ ισχυρά εφόδια.
Και ενώ οι περισσότεροι – πλην της ΕΚΤ και της ΤτΕ και ορισμένων παραγόντων της αγοράς – θέλουν clean exit υπάρχει ένας κίνδυνος που έρχεται από το μέλλον και δεν έχει εκτιμηθεί η βαρύτητα του.
Ο κίνδυνος είναι πολυδιάστατος.
Τα επιτόκια διεθνώς είναι σε ανοδικό κανάλι μόνο η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 4 φορές το 2018 και από το 2019 αρχίζουν οι αυξήσεις από την ΕΚΤ.
Η Wall Street έχει αποδειχθεί πολύ επιρρεπής σε διορθώσεις, η Bank of America προειδοποιεί ότι στο μέλλον θα έχουμε πολλές βίαιες διορθώσεις και η Morgan Stanley αναφέρει ότι η παγκόσμια ρευστότητα βρίσκεται σε χαμηλά πολλών ετών.
Η ποσοτικής χαλάρωση ως βασική στρατηγική νομισματικής πολιτικής ξεθωριάζει και οι κεντρικές τράπεζες την εγκαταλείπουν καθώς ότι αγόρασαν…αγόρασαν.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για να συντηρήσει τα έσοδα της αγοράζει μετοχές στην Wall και είναι ένας από τους βασικούς μετόχους της Apple.
Ο δείκτης VIX ή δείκτης φόβου απέδειξε ότι οι ακραίες διακυμάνσεις ανά πάσα στιγμή μπορεί να χτυπήσουν τις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθούν και οι πολιτικές πρωτοβουλίες για επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από τους αμερικανούς.  
Το διεθνές περιβάλλον είναι απίστευτα ασταθές ενώ στο εσωτερικό μέτωπο δεν έχει ληφθεί υπόψη ούτε πιθανή πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα ούτε κάποιο νέο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.
Ενώ η Ελλάδα έχει σχεδιάσει το clean exit η πραγματικότητα δηλαδή το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει τόσο αστάθμητο τόσο επικίνδυνα αβέβαιο που χώρες όπως η Ελλάδα που προέρχονται από μακρά περίοδο ανάρρωσης είναι βέβαιο ότι θα είναι από τις πρώτες που θα χτυπηθούν από ένα διεθνές συμβάν, από μια διεθνή αναταραχή.
To clean exit της Ελλάδος ενώ το θέλουν οι γερμανοί και ο ESM υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αγορές να μην το εμπιστευτούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης