Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Τουρκία θα εξοπλίσει τα άρματά της με νέο σύστημα ενεργής προστασίας

H Τουρκία θα εξοπλίσει τα άρματά της με νέο σύστημα ενεργής προστασίας
Ο τούρκος υπουργός άμυνας Nuretin Tcsanikli ανακοίνωσε, την 28η Φεβρουάριου, ότι τα κύρια άρματα μάχης της Τουρκίας θα μπορούν σύντομα να εξοπλιστούν με ένα υψηλής τεχνολογίας σύστημα ενεργής προστασίας το οποίο καταστρέφει τα πυρομαχικά πριν αυτά χτυπήσουν το άρμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα άρμα μάχης του τουρκικού στρατού θα εξοπλιστούν με ένα σύστημα, με την ονομασία “Pulat”, σχεδιασμένο για να εντοπίζει και καταστρέφει τις επερχόμενες αντιαρματικές κεφαλές οχτώ με δέκα μέτρα μακριά.
Το σύστημα ενεργής προστασίας “Pulat” λειτουργεί ανιχνεύοντας τους αντιαρματικούς πυραυλους ή ρουκέτες που προσεγγίζουν την πλατφόρμα με το υψηλής τεχνολογίας ραντάρ του και τότε τα εξουδετερώνει στην βέλτιστη απόστασή από την πλατφόρμα με την χρήση της μεθόδου “hard-kill”. Το νέο σύστημα ενεργής προστασίας αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία “Aselsan”.
Το “Pulat” παρέχει πλήρη προστασία τριακοσίων εξήντα μοιρών (360º), ανάλογα με την τοποθέτηση των στοιχείων επί της πλατφόρμας, εναντίον αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (“ATGM”) και ρουκετών. Το “Pulat” ειναι αποτελεσματικό τόσο στις ασύμμετρες απειλές όσο και το επιχειρησιακό περιβάλλον των κυρίων αρμάτων μάχης.
Το “Pulat” μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές αποτελεσματικά την ίδια στιγμή ως αποτέλεσμα της κατανεμημένης αρχιτεκτονικής του.

Χαρακτηριστικά του συστήματος:

-Ικανότητα “hard-kill”
-Πλήρη προστασία 360º αναλόγως στην τοποθέτηση των στοιχείων.
-Πλήρως επιχειρησιακό σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως η σκόνη, λάσπη, βροχή, χιόνι και ομίχλη ως αποτέλεσμα της μεθόδου εντοπισμού του ραντάρ.
-Αποτελεσματικό εναντίον των αντιαρματικών απειλών μικρών αποστάσεων σε ασύμμετρες επιχειρήσεις.
-Πλήρως επιχειρησιακό εναντίον πολλαπλών ταυτόχρονων απειλών.
-Ικανότητα ενσωμάτωσης σε διαφορετικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Το νέο τουρκικό σύστημα ενεργής προστασίας μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά τεθωρακισμένα οχήματα. Επίσημες πήγες δήλωσαν στο “Defence Blog” ότι το νέο σύστημα ενεργής προστασίας της Τουρκίας αναπτύχθηκε από κοινού με την “Aselsan” και το ουκρανικό “Κέντρο Τεχνολογιών Καίριας Σημασίας Microtech” με την άμεση συμμετοχή της Oukroboronoservis (η κρατική εταιρεία της οποία η κυρία δραστηριότητα ειναι η ρευστοποίηση των κρατικών συμφερόντων της Ουκρανίας στο πεδίο της εξαγωγής/εισαγωγής προϊόντων, στρατιωτικής τεχνολογίας και υπηρεσιών ειδικού σκοπού).
Το νέο έργο γεννήθηκε μέσα από ένα πρώην ουκρανικό σύστημα ενεργής προστασίας, το “Zaslon”. Το “Zaslon”, όπως επίσης και το “Pulat”, αποτελειται απο ένα ραντάρ για τον εντοπισμό των επερχόμενων πυραύλων και μικρών ρουκετών ώστε να σπεύσει να εξουδετερώσει την επερχόμενη απειλή. Κάθε στοιχείο αντιμέτρων διαθέτει εκρηκτικό γέμισμα που ανατινάζεται και σχηματίζει ένα πυκνό δακτύλιο θραυσμάτων που καταστρέφει τα επερχόμενα πυρομαχικά με την πρόσκρουση.
Τα στοιχεία μπορούν να στοχεύουν μπροστά, πλαγίως και καθέτως για να προστατεύουν από τις κατακόρυφες επιθέσεις. Ο χρόνος απόκρισης του συστήματος ειναι 0.1 δευτερόλεπτα.

Στοιχεία του συστήματος ενεργής προστασίας “Pulat”
Συμφωνά με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τον Φεβρουάριο, το πρωτο σύστημα “Pulat” που κατασκευάστηκε από κοινού δοκιμάστηκε σε ουκρανικό πεδίο δοκιμών και σύντομα θα παραδοθεί στην Τουρκία. Ήδη από τον Μάρτιο, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σειρά δοκιμών στην Τουρκία, μετά από τις οποίες πιθανόν να αποφασιστεί o εξοπλισμός των αρμάτων μάχης “M60T” και “Leopard 2A4” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

www.bankingnnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης