Οικονομία

Πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά - Τα «αγκάθια» της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων

Πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά - Τα «αγκάθια» της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων
Συνάντηση Αχτσιόγλου με τη ΓΣΕΕ σήμερα 5/3 - Επόμενες συναντήσεις με ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ
Αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος για τα εργασιακά με το βλέμμα στραμμένο στο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, συναντήθηκε σήμερα 5/3 με τη ΓΣΕΕ και συζήτησαν την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018, την λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.   
Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΓΣΕΕ θα προωθηθούν στις αρμόδιες επιτροπές.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ανάλογες συναντήσεις και με τους υπόλοιπους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ).
Όπως είναι γνωστό η αναστολή των διατάξεων (της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας) και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος (20.8.2018).
Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα επανέλθουν αυτόματα αλλά θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.
Αυτή η ρύθμιση όμως θα έχει τη βούλα των δανειστών καθώς όλα θα περνούν από την έγκριση τους  κατά την τριετή περίοδο εποπτείας που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις είναι να ελέγχεται με αξιόπιστο μηχανισμό η αντιπροσωπευτικότατα των οργανώσεων που θα συνάπτουν κλαδικές συμβάσεις, κάτι που δε γίνεται σήμερα. Όπως αναφέρεται στα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα πρέπει να αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο.
Ο μηχανισμός θα πρέπει αποδεικνύει ότι τη σύμβαση υπογράφεται από εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.
Έτσι από τον Αύγουστο του 2018, οπότε προβλέπεται να επανέλθει (αν επανέλθει) το καθεστώς διαπραγμάτευσης των ΣΣΕ σε κλαδικό επίπεδο, να είναι εφικτή η επέκταση των συμβάσεων που θα υπογράφονται.
Ο ΣΕΒ εκφράζει ανησυχίες,τονίζοντας ότι «Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η παλινδρόμηση, με τη λήξη του προγράμματος το 2018, στο καθεστώς που ίσχυε πριν την κρίση.
Το παλαιό καθεστώς ήταν ένας από τους τρεις κύριους λόγους για τους οποίους μας απέφευγαν οι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού.
Οποιαδήποτε αναδιανομή χωρίς αύξηση του παραγομένου εισοδήματος και της παραγωγικότητας θα είναι ατελέσφορη.»
Ένα ακόμη αγκάθι της διαπραγμάτευσης αποτελεί και η επανεξέταση της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Η θητεία του ΔΣ του οργανισμού λήγει σε λίγες ημέρες και οι διαιτητές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι δε θα μπορούν να παρέμβουν δίνοντας λύσεις ακόμα και γι αυτές τις λίγες συμβάσεις που φθάνουν στα χέρια τους.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικής την μνημονιακή απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής (των σωματείων κυρίως) στον ΟΜΕΔ.
Στα προαπαιτούμενα αναφέρεται ότι μέχρι το Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη ανεξάρτητη νομική έκθεση, τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την απόφαση του ΣτΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης