Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίκειται ναυμαχία στην κυπριακή ΑΟΖ;

Επίκειται ναυμαχία στην κυπριακή ΑΟΖ;
Αμερικανικά πλοία και πεζοναύτες μαζί με τα πλοία της ExxonΜobil.
Το ιταλικό φιάσκο με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που εξεδίωξαν το ερευνητικό σκάφος της ιταλικής ENI, φαίνεται πως ίσως δεν θα επαναληφθεί στη περίπτωση της ExxonMobil, η οποία θα συνοδεύεται από πλοία του αμερικανικού 6ου Στόλου στο προς εκμετάλλευση οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson που πρόσφατα επισκέφτηκε τη Τουρκία, είναι πρώην διευθυντικό στέλεχος (CEO) της ExxonMobil, που μαζί με τη γαλλική Total και την ιταλική ENI, έχουν λάβει άδεια από τη Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες ανεύρεσης υδρογονανθράκων.
Η Άγκυρα που θέλει να μοιραστεί τα δυνητικά κοιτάσματα της Κύπρου, δεν δίστασε να στείλει το στόλο της για να εκφοβίσει τα ξένα ερευνητικά σκάφη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το thenationalherald.com και το Sputnik, τρία αμφίβια σκάφη και το 26ο Εκστρατευτικό Σώμα που αποτελείτai από 2.500 πεζοναύτες, ενώθηκαν με τον 6ο Στόλο της Μεσογείου στις 21 Φεβρουαρίου. Δύο ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil ήταν να φτάσουν χθες στην κυπριακή ΑΟΖ (οικόπεδο 10), αλλά απ ό,τι φαίνεται, είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από αμερικανικά πολεμικά της ομάδας αμφίβιων σκαφών Iwo Jima που υπάγονται στον Αμερικανικό 6ο Στόλο και μεταφέρουν αεροσκάφη Harrier, MV-22 Osprey και ελικόπτερα Cobra. Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαινεται να έχουν αφιχθεί στο σημείο.

Ο Εθνικός Κήρυκας αναφέρει πως ο Ερντογάν δεν φαίνεται να πτοείται εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον των άλλων δύο εταιρειών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας, της αμερικανικής ExxonMobil και της γαλλικής Total που προγραμματίζουν έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Μένει να δούμε την αντίδραση της Άγκυρας στις νέες έρευνες της ExxonMobil και κατά πόσο είναι διατεθιμένες οι ΗΠΑ να φέρουν τα πολεμικά τους σκάφη σε «αντιπαράθεση» με τα τουρκικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης