Αμερικανικά ενδύματα και καλλυντικά στην λίστα με τα πιθανά αντίμετρα της ΕΕ για τους δασμούς Trump

Αμερικανικά ενδύματα και καλλυντικά στην λίστα με τα πιθανά αντίμετρα της ΕΕ για τους δασμούς Trump
Αμερικανικά ενδύματα και καλλυντικά στην λίστα με τα πιθανά αντίμετρα της ΕΕ για τους δασμούς Trump
Αν ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump προχωρήσει με την απειλή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αρκετά θα είναι τα προϊόντα που θα επηρεαστούν, μεταξύ των οποίων τα ρούχα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα καλλυντικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει ότι θα απαντήσει «αυστηρά» στους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.
Έχει καταρτίσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 25%.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Z.K. Junker δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν τις μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι bourbon και τα τζιν Levi.
Η Κομισιόν ενημέρωσε χθες (5/3) εκπροσώπους από τις 28 χώρες της ΕΕ, δείχνοντάς τους τη λίστα, η οποία είναι διαμοιρασμένη μεταξύ προϊόντων χάλυβα, καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν σήμερα (6/3) ότι η δεύτερη κατηγορία, αξίας μόλις πάνω του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει πουκάμισα, τζιν, υφάσματα, υποδήματα, καλλυντικά, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής.
Η κατηγορία τροφίμων και ποτών, αξίας μόλις κάτω του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το ουίσκι bourbon, το καλαμπόκι και τον χυμό πορτοκαλιού σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κάποια από τα προϊόντα αυτά προέρχονται από επαρχίες που είναι σημαντικές για το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Η Harley Davidson, για παράδειγμα, εδρεύει στο Γουισκόνσιν, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων P. Rayan.
Το bourbon προέρχεται κυρίως από το Κεντάκι, πατρίδα του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία M. MacKonel.
Η λίστα των αντίμετρων θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση του Trump θα επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο.
Ο Trump είπε ότι το σχέδιο θα ανακοινωθεί επισήμως αυτή την εβδομάδα.
Ανάλογα με τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, η Κομισιόν αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σύντομη δημόσια διαβούλευση πριν παρουσιάσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα προτεινόμενα αντίμετρα.
Βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τα αντίμετρα πρέπει να υιοθετηθούν εντός τριών μηνών από την απόφαση των ΗΠΑ για τους δασμούς.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS