Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποτροπή και διεθνοποίηση το νέο δόγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αποτροπή και διεθνοποίηση το νέο δόγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο τρίγωνο Μαξίμου - υπουργείο Εξωτερικών - υπουργείο Άμυνας, έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο ενός τυχαίου ή και σκόπιμου θερμού επεισοδίου
Ως μία ακόμη ενέργεια στη στρατηγική της κλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας, εκλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον πεισθεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει για τα καλά σε μία περίοδο έντασης και αναταράξεων που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.
Στο τρίγωνο Μαξίμου-υπουργείο Εξωτερικών-υπουργείο Άμυνας, έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο ενός τυχαίου ή και σκόπιμου θερμού επεισοδίου.
Συνδέουν δε την επεκτατική συμπεριφόρα της τουρκίας με την αντίδρασή της στην εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με Σκόπια και Αλβανία που θα αλλάξει και τους συσχετισμούς στα Βαλκάνια μειώνοντας την επιρροή της Άγκυρας.
Η απάντηση σε αυτή την συμπεριφορά, έλεγε κυβερνητική πηγή είναι σε δύο επίπεδα: «ενίσχυση της δικής μας αποτρεπτικής ικανότητας και παράλληλα διεθνοποίηση σε όλα τα προσφερόμενα φόρα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας".
 Στο πρώτο πεδίο εντάσσεται η σημερινή ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μέχρι το τέλος του Απριλίου και είναι ουσιαστικά η απάντηση στην τουρκική NAVTEX που συμπεριέλαβε και το Καστελόριζο.
Στο διπλωματικό και πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση προβάλλει ότι η επιθετική συμπεριφορά της τουρκίας δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά ευρωτουρκικών σχέσεων και σε ένα παράλληλο επίπεδο πρόβλημα διεθνούς δικαίου που προκύπτει από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός συνομίλησε χθες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο υπουργός Αμύνης ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ, ενώ για τις τουρκικές κινήσεις έχουν ενημερωθεί οι ΗΠΑ και φυσικά το ΝΑΤΟ.
Στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, η κυβέρνηση αναμένει από την αρχή της επόμενης εβδομάδας εξελίξεις από την παρέμβαση των αμερικανικών και γαλλικών ναυτικών δυνάμεων που θα υπερασπίσουν τις γεωτρήσεις των αντίστοιχων εταιρειών.
Πρόβλημα δημιουργεί η «ομηρεία» των δύο Ελλήνων στρατιωτκών καθώς είναι εμφανές ότι το καθεστώς Ερντογάν τους χρησιμοποιεί στο παιχνίδι των εκβιασμών αλλά και στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου αφενός για να δημιουργήσει αισθμήματα φόβου στον πληθυσμό και στο στράτευμα και αφετέρου για να προκαλέσει αντιδράσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
Το δεύτερο πρόβλημα που είναι διαρκές είναι πάντα το προσφυγικό, καθώς ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα ο Ερντογάν στην ουσία εκβιάζει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Διπλωματική πηγή της Τουρκίας ανέφερε πρόσφατα ότι «κάθε δύο ή τρεις ημέρες, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προβαίνει σε δηλώσεις κατά της Τουρκίας», δίνοντας τον στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι « Ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελλάδας, έχει κάνει τις ακόλουθες δηλώσεις για την Ελλάδα: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά.
Αν η ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έκαναν και οι πρόγονοί μας...Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο κα  τα σύνορά μας, και να αποφύγει μια ρητορική η οποία δεν συνάδει με τη θέση του, και που θα μπορούσε να προκαλέσει περιττή ένταση».
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα αποσματική χρήση και παραποίηση του νοήματος των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους προπαγάνδας. Η απάντηση ήλθε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος από τη Νίσυρο αναφέρθηκε στην Συνθήκη παραχώρησης των Δωδεκανήσων και των παρακείμενων νησίδων στην Ελλάδα ενώ επικαλέστηκε προς όσου «επινοούν δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, «τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης