Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με λεφτά από το στρώμα και το εξωτερικό σταματούν τους πλειστηριασμούς

Με λεφτά από το στρώμα και το εξωτερικό σταματούν τους πλειστηριασμούς
Σε σύνολο 593 οι 146 ανεστάλησαν διότι οι οφειλέτες ήθελαν να πληρώσουν
Με λεφτά από το εξωτερικό, με εμβάσματα ακόμη και από το  …στρώμα βγάζουν οι δανειολήπτες για να σταματήσουν τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους.
Στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών έφερε στο προσκήνιο και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι για χρόνια είχαν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, διότι μέχρι πρότινος υπήρχε η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας
Τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Πειραιώς αναδεικνύει του λόγου του αληθές για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς ο ένας στους τέσσερις πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου και στις 7 Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα σε σύνολο 593 πλειστηριασμών οι 146 ανεστάλησαν διότι οι οφειλέτες ήρθαν σε συμφωνία με την επισπεύδουσα τράπεζα να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων καθώς οι δανειολήπτες έδωσαν εγγυήσεις προς τις τράπεζες ότι θα αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Την ίδια στιγμή το 45%  των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν στις 28/2 και 7/3/2018  κηρύχθηκαν άγονοι.
Περίπου ο ένας στους δύο πλειστηριασμούς δεν είχε κανένα αποτέλεσμα για την επισπεύδουσα τράπεζα με αποτέλεσμα η διαδικασία πιθανόν να επαναληφθεί τους επόμενους μήνες.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει διαμορφώσει ακόμη συνθήκες έτσι ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για ακίνητα μικρότερου ενδιαφέροντος τα οποία προορίζονται για οικιστική  χρήση.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά καθώς για τον υποψήφιο αγοραστή, δεν υπάρχει προοπτική να το επισκευάσει και στη συνέχεια να το μεταπωλήσει καθώς  είναι βέβαιο ότι δεν θα βρει αγοραστές.
Μόλις το 28% των πλειστηριασμών ήταν γόνιμοι.
Δηλαδή ο ένας στους τέσσερις πλειστηριασμός εμφανίζεται αγοραστής, που τις περισσότερες φορές όμως είναι οι ίδιες οι τράπεζες που τα αγοράζουν για να το πουλήσουν με άλλη διαδικασία  φτιάχνοντας ένα χαρτοφυλάκιο ακίνητων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών αριθμεί πλέον περισσότερα από 18.000 ακίνητα για τα οποία πληρώνονται όλα τα κόστη όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας όταν πρόκειται για κατοικία.
Τέλος να σημειωθεί ότι η αγορά ενδιαφέρεται για «ακριβά» ακίνητα που απαιτούν «χοντρά»  πορτοφόλια όπως ήταν για παράδειγμα η έπαυλη του Σταύρου Ψυχάρη, που πουλήθηκε τρείς φορές υψηλότερα από την τιμή πώλησης που είχε ορίσει η Alpha Bank στα  4,7 εκατ. ευρώ και δόθηκαν συνολικά 11,75 εκατ. ευρώ από τον Ελβετό μεγιστάνα Νίλ Ρίμερ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης