Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θετική η κυβέρνηση στην θέσπιση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας - Τα εμπόδια

Θετική η κυβέρνηση στην θέσπιση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας - Τα εμπόδια
H κυβέρνηση μετά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά επιδιώκει συναίνεση, την οποία αποφεύγει η ΝΔ, που έχει ανεβάσει την αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα
Τη θέσπιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόταση που κατέθεσε στην Βουλή, ο επίκεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, μετά την ενημέρωσή του από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Ποτάμι, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, εξέφρασε το ενδιαφέρον του και συμφώνησαν να συναντηθούν την Δευτέρα το απόγευμα προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενο της πρότασης.
Πηγές από την πλευρά του Ποταμιού, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ήταν θετικός και ότι το πιθανότερο είναι πως η πρόταση θα προχωρήσει. Άλλωστε και χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε θετικός και στις προτάσεις για ενημέρωση και συνεννόηση αλλά για την δημιουργία ενός οργάνου που θα λειτουργεί σε θεσμική βάση για τα εθνικά θέματα.
Γενικότερα η κυβέρνηση μετά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά επιδιώκει συναίνεση, την οποία αποφεύγει η ΝΔ, που έχει ανεβάσει την αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα αρνηθεί την συμμετοχή του σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Σκοπιανό, που είχε προτείνει η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά.
Αν και η πρόφαση ήταν ότι ο πρωθυπουργός καθυστέρησε την ενημέρωση, επί της ουσίας δεν θέλει να προσφέρει κανενός είδους συναίνεση σε ένα θέμα στο οποίο εκτιμά ότι έχει πολιτικά κέρδη.
Παρομοίως κινείται και στα ελληνοτουρκικά όπου με αφορμή την κράτηση των δύο στρατιωτικών καταγγέλει τον πρωθυπουργό για επιπολαιότητα και κακούς χειρισμούς.  
Πάντως εφόσον η κυβέρνηση αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση Εθικού Συμβουλίου που θα έχει και την στήριξη της ΔΗΣΥ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει το κόστος μίας άρνησης.
Από όλες τις πλευρές υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι “δεν μπορεί η χώρα να αντιμετωπίζει τέτοιες προκλήσεις, κυρίως από την Τουρκία και η συνεννόηση να είναι κατά περίπτωση και ανάλογα με τις διαθέσεις των πολιτικών αρχηγών”.
Αγκάθι πάντως αποτελεί η σύνθεση ενός τέτοιου οργάνου.
Σύμφωνα με την πρόταση του Ποταμιού θα συμμετέχουν οι πρώην πρωθυπουργοί.
Το να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι υπό τις παρούσες συνθήκες οι πρώην μόνο εύκολο δεν είναι.
Αλλά και με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών θα υπάρχει ζήτημα αφού οι υπόλοιποι δεν θα θέλουν το Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής.
Εκτιμάται ότι θα λυθεί με τη μη πρόσκλησή του.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το Ποτάμι διευκρινίζεται ότι η συνεννόηση και η συναίνεση περιορίζεται μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και επεκτείνεται σε γενικότερες μορφές συνεργασίες όπως στην οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης