Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EIU, RaboResearch: Εμπόδιο στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία

EIU, RaboResearch: Εμπόδιο στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία
Τα κόμματα με τα υψηλότερα ποσοστά στις ιταλικές εκλογές θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ 
Στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Το μισό εκλογικό σώμα των Ιταλών στήριξε τα κόμματα που είναι κατά του κατεστημένου.
Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι εχθρική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξαρτήτως του ποιος θα τη σχηματίσει» επισημαίνει στο CNBC η Danielle Haralambous αναλύτρια της Economist Intelligence Unit.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής (4/5/2018) δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ετσι, οι Ιταλοί πολιτικοί θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα θα έχουν ισχυρή παρουσία στη λήψη αποφάσεων.
Το γεγονός ότι και οι δύο θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν του δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο.
«Η Γερμανία θα ανησυχήσει περισσότερο με την κατανομή ρίσκου» δήλωσε η Haralambous.
Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είναι βασισμένες σε ένα υψηλότερο επίπεδο κατανομής κινδύνου μεταξύ των 19 χωρών στην ευρωζώνη.
«Ο λαϊκισμός θα είναι εμπόδιο» δήλωσε ο Bas van Geffen αναλυτής της RaboResarch προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης θα είναι μια μακρά διαδικασία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ανάψει τον Ιούνιο του 2018, το πράσινο φως στις προτάσεις για τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, παρόμοιο με το ΔΝΤ και στη συνέχιση της τραπεζικής ένωσης.
Αλλά η αστάθεια στην Ιταλία θα μπορούσε να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα.
«Η Ιταλία έχει πάει πιο πίσω την ατζέντα» είπε η Haralambous, προσθέτοντας ότι χωρίς την ύπαρξη κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, είναι απίθανο ότι θα υπάρξει πραγματική πρόοδος σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών.
Αν και η νέα γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να ταχθεί, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, υπέρ της προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, νέα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν και από άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον Geffen από τη RaboResearch, «είναι δύσκολο να πούμε το εάν η ΕΕ θα βρουν κοινό έδαφος και εάν βρουν, το εάν θα είναι αρκετό για να προστατευτεί η ευρωζώνη ενάντια στα μελλοντικά οικονομικά σοκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης