Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street - Υποχωρούν οι ανησυχίες για πληθωρισμό, Fed

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street - Υποχωρούν οι ανησυχίες για πληθωρισμό, Fed
Με συγκρατημένη άνοδο άνοιξε η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να βρίσκονται σε τροχιά να «σβήσουν» τις απώλειες από τη διόρθωση του περασμένου μήνα
Με συγκρατημένη άνοδο άνοιξε σήμερα (12/3/2018) η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να βρίσκονται σε τροχιά να «σβήσουν» τις απώλειες από τη διόρθωση του περασμένου μήνα, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για μια υπερβολικά «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,3% στις 25.401 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,3% στις 2.794 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,4% υψηλότερα, στις 7.591 μονάδες.


Την Παρασκευή (9/3), η Wall Street έκλεισε με ισχυρή άνοδο, με τον Nasdaq να ανέρχεται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές «καλωσόρισαν» τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασε και η είδηση της επικείμενης ιστορικής συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Yong Un.
Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα άνω του 1,5 έτους τον Φεβρουάριο του 2018, ξεπερνώντας μάλιστα και τις προσδοκίες των οικονομολόγων.
Την ίδια ώρα, μια επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών αύξησε τις προσδοκίες για μια αργή επιτάχυνση στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε ενδεχομένως να απέχει από μια υπερβολικά επιθετική προσέγγιση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 313.000 τον Φεβρουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2016, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πριν το σημερινό άνοιγμα, ο Dow Jones και ο S&P 500 απείχαν μόλις κατά 4,8% και 3% από το να ανακάμψουν από τις απώλειες του προηγούμενου μήνα, ενώ ο Nasdaq έχει ήδη καταφέρει να «σβήσει» το σύνολο των ζημιών του.
Η Fed αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί στην πρώτη της αύξηση των επιτοκίων για το 2018.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτού του μήνα διαμορφώνονται στο 86%.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν οι φόβοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ.
Ο Donald Trump δήλωσε σήμερα πως ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, θα συζητήσεις με εκπροσώπους της ΕΕ την εξάλειψη των μεγάλων τελωνειακών δασμών και εμποδίων που το μπλοκ χρησιμοποιεί εναντίον των ΗΠΑ.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που κατέγραψε κατά τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η παραγωγή στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.
Συγκεκριμένα, περί τις 16:00, το Brent υποχωρούσε κατά 0,9%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,9 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό σημείωνε πτώση της τάξεως του 1,1% στα 61,4 δολ. ανά βαρέλι.
Παρά την πτώση στις εξέδρες γεωτρήσεων των ΗΠΑ που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η συνολική παραγωγή της χώρας παραμένει αυξημένη κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με τα μέσα του 2016, στα 10,37 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερη παραγωγό παγκοσμίως, εξάγοντας σχεδόν 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης