Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Είχα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τσακαλώτο - Στο επίκεντρο χρέος και ελληνικό πρόγραμμα

Centeno: Είχα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τσακαλώτο - Στο επίκεντρο χρέος και ελληνικό πρόγραμμα
Της συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε συνάντηση του Mario Centeno με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο

Χρέος και ελληνικό πρόγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Eurogroup, Mario Centeno, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που προηγήθηκε της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σήμερα (12/3/2018).
«Είχα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μιλήσαμε για την πρόοδο στις συζητήσεις για το χρέος, ενώ εξετάσαμε την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «H Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».
Όπως είπε, η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος θα αποτελέσει το πρώτο θέμα του σημερινού Eurogroup.
«Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς για την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε.
Επιπλέον, στη σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι στο μεταξύ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των 5,7 δισ. από την τρίτη αξιολόγηση και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή. 
«Εργαζόμαστε ήδη για την ελάφρυνση του χρέους και για την προετοιμασία της ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα» κατέληξε ο Centeno.
Σημειώνεται ότι ο Centeno σχολίασε στο twitter τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο.
«Είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο νωρίτερα σήμερα.
Η Ελλάδα κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρογμή του προγράμματος» έγραψε στο twitter.



Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το χρέος και τις συνομιλίες για τα μέτρα ελάφρυνσης, ο Centeno τόνισε ότι «η διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους "τρέχει" παράλληλα με την οικονομική βοήθεια λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων δανεισμού.
Επίσης, η Ελλάδα έχει λάβει ήδη διάφορες δέσμες μέτρων επίσημης ελάφρυνσης του χρέους που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές εξοικονομήσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Το χρέος ευνοήθηκε επίσης από ένα κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.
Αυτό έκανε το χρέος πιο βιώσιμο, κάτι που είναι επίσης θετικό για όλους του Ευρωπαίους δανειστές.
Τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει υπερβολικό χρέος, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα έχει σημαντικές ανάγκες αποπληρωμής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε ξανά το ζήτημα του χρέους.
Αποφασίσαμε τον Ιανουάριο να ξεκινήσουμε την τεχνική εργασία για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συγκεκριμένα για το μηχανισμό σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους.
Ο λεγόμενος γαλλικός μηχανισμός θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει την αποπληρωμή του χρέους, εάν η απόδοση της οικονομίας είναι χαμηλή.
Όλα τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να αναλυθούν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο.
Θα υιοθετηθούν μόνο εάν οι δύο προϋποθέσεις εκπληρωθούν: το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς και η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι απαραίτητη προκειμένου να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Για αυτό χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ανάλυση από τα θεσμικά όργανα.
Αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα».
Σημειώνεται ότι το θέμα του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός ατζέντας της σημερινής (12/3/2018) συνεδρίασης του Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης