Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall μετά την αποπομπή Tillerson - Αισιοδοξία από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall μετά την αποπομπή Tillerson - Αισιοδοξία από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ
Με επιφυλακτική άνοδο άνοιξε η Wall Street, στον απόηχο της είδησης της αποπομπής του Rex Tillerson
Με επιφυλακτική άνοδο άνοιξε σήμερα (13/3/2018) η Wall Street, καθώς η είδηση της αποπομπής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, επισκίασε τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Περί τις 15:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,5% στις 25.297 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,5% στις 2.796 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,5% υψηλότερα, στις 7.629 μονάδες.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε μέσω «Twitter» την αποπομπή του Tillerson, αναφέροντας πως νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Mike Pompeo, επικεφαλής της CIA.
Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης πρόκειται για ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, καθώς οι διαφωνίες Tillerson - Trump για μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν συχνές, ενώ το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε μετά τις χθεσινές του δηλώσεις για τη Ρωσία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «έδειξε» τη Μόσχα ως υπεύθυνη για την επίθεση για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία.
Σε ανακοίνωσή του, το State Department αναφέρει ότι ο υπουργός δεν επικοινώνησε με τον Trump και δεν γνωρίζει τους λόγους της αποπομπής του, ωστόσο δηλώνει ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα.
Νωρίτερα, τα futures των δεικτών της Wall είχαν δεχτεί σημαντική ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, προσπαθώντας να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2018 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Μια σημαντική άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε, ωστόσο, να εντείνει τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» πορεία αυξήσεων των επιτοκίων.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είχαν προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές παγκοσμίως.
Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2018 σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, από 2,1% τον Ιανουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - και 0,2% σε μηνιαία.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να ματαιώσει τη συγχώνευση των κατασκευαστριών μικροεπεξεργαστών Broadcom και Qualcomm, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Οι δύο εταιρείες πρέπει αμέσως και οριστικά να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την προταθείσα εξαγορά», αναφέρει το σχετικό διάταγμα, το οποίο επικαλείται «αξιόπιστα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η συγχώνευση απειλούσε την αμερικανική εθνική ασφάλεια».
Με το διάταγμα αυτό ο Trump έβαλε τέλος στη μάχη των δύο ομίλων εδώ και μήνες για τη σχεδιαζόμενη εξαγορά ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, εάν προχωρούσε, θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η συγχώνευση θα έδινε το «πάνω χέρι» στην Κίνα όσον αφορά την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων.
Η μετοχή της Qualcomm σημειώνει «βουτιά» άνω του 3%, ενώ της Broadcom ενισχύεται κατά 3%.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, γυρίζοντας σε θετικό έδαφος μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Περί τις 16:00, το Brent ενισχυόταν κατά 0,8% στα 65,5 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό σημείωνε άνοδο 0,7% στα 61,8 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης