Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο - Το ρίσκο που ελλοχεύει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο - Το ρίσκο που ελλοχεύει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα
Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα αλλά και οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την Ελλάδα κυρίως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα
Αν και η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από τα μνημόνια (τον Αύγουστο του 2018 λήγει το πρόγραμμα διάσωσης), ωστόσο δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Όπως αναφέρεται στον διεθνή Τύπο, η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους στην ουσία συνεπάγεται μια ακριβή επιστροφή στις αγορές, καθώς τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας θα είναι συνάρτηση του τι είδους ελάφρυνση χρέους λάβει από τους δανειστές.
«Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σε λίγους μήνες θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μια παραπαίουσα ανάπτυξη, την ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος και αναζωογόνηση μιας ατζέντας που ξεριζώνει τον δημόσιο τομέα για χάρη μιας περισσότερο ανταγωνιστικής οικονομίας βασισμένη σε επενδύσεις και εμπόριο παρά σε κυβερνητικές δαπάνες και ελεημοσύνη από την ΕΕ.
Χωρίς αυτό, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες και ίσως ακόμα χειρότερα, ακόμα μια χαμένη δεκαετία» αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.

H έξοδος στις αγορές

Όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, επισημαίνεται ότι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα κάνει πιο ακριβά τα κόστη δανεισμού.
«Τα βασικά κόστη δανεισμού της Ελλάδας θα είναι συνάρτηση του τι είδους ελάφρυνση χρέους θα λάβει από τους δανειστές της.
Οι προοπτικές δεν είναι πολλά υποσχόμενες.
Είναι απίθανο η Ευρώπη να συμφωνήσει σε σημαντική ελάφρυνση χρέους καθώς θα θέλει να διασφαλίσει ότι ο υπερδανεισμός της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί αλλού στην ευρωζώνη.
Με το δείκτης χρέους στο 176% του ΑΕΠ και μικρές προοπτικές για ενίσχυση της ανάπτυξης ή υγιείς κεφαλαιακές εισροές, οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι δύσκολες» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Οι τράπεζες

Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των NPLs, σχολιάζοντας «η πρόσφατη προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση των NPLs είναι η μια θετική πλευρά» στη συνολική εικόνα.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται και ειδική αναφορά για το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, όπου θα συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια.
«Μια bad bank στην Ελλάδα θα μπορούσε να εκτοξεύσει τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα μέσω ανανεωμένου δανεισμού, που θα κρίσιμο για τις επενδύσεις και κυρίως για τις μικρές εταιρείες της Ελλάδας» αναφέρεται στο άρθρο.
Πάντως, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την αύξηση της κατανάλωσης που βασίζεται στα χρέη αλλά από επενδύσεις και μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.
Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να έχει ακόμα μια χαμένη δεκαετία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης