Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κυβέρνηση: «Ποια καθαρή έξοδος; Εμείς μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου…»

Ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κυβέρνηση: «Ποια καθαρή έξοδος; Εμείς μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου…»
«Εμείς στην Βελγική πρωτεύουσα μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος και στην Αθήνα μιλάνε για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» επισημαίνει ευρωπαίος αξιωματούχος
Με τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ να επικρέμεται πάνω από την 4η αξιολόγηση και την «καθαρή» έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, κυβέρνηση και δανειστές θα μπουν αρχές Μαΐου στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για το μετα μνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
Το θέμα όμως είναι ότι από τις μέχρι τώρα επαφές οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συντονίσουν τις «κεραίες» τους.
Μπορεί να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να μιλάνε για το ίδιο ζήτημα, πλην όμως άλλα καταλαβαίνουν στην Αθήνα και άλλα στις Βρυξέλλες...
«Εμείς στην Βελγική πρωτεύουσα μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος και στην Αθήνα μιλάνε για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» επισημαίνει ευρωπαίος αξιωματούχος, θέλοντας να δείξει τα διαφορετικά «σήματα» που εκπέμπουν οι δύο πρωτεύουσες.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκλαμβάνουν ήδη ως τεράστια επιτυχία την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου δεδομένου ότι τα δύο προηγούμενα Προγράμματα διάσωσης έμειναν κυριολεκτικά στη μέση.
Βέβαια μέχρι τις 20 Αυγούστου που η Ελλάδα «απαγκιστρώνεται»  από το συγκεκριμένο καθεστώς επιτήρησης για να περάσει σε ένα άλλο το οποίο δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, ο δρόμος προς την ολοκλήρωση  του έχει ακόμη πολλά αγκάθια.
Η 4η και τελευταία αξιολόγηση εμπεριέχει πολλά και δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα που το ΔΝΤ θεωρεί αδύνατο να προλάβουν να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου που είναι ο πρώτος σταθμός για τεχνική συμφωνία.
Από τα 88 τελευταία προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου, τουλάχιστον 11 δυσκολεύουν πολιτικά την κυβέρνηση.
Μεταξύ αυτών είναι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022, αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, η κινητικότητα στο Δημόσιο αλλά και το Κτηματολόγιο.

Νούμερο ένα «αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί η απαίτηση του ΔΝΤ  για εσπευσμένη μείωση στο αφορολόγητο από το 2019 και όχι από το 2020 και μάλιστα χωρίς τα «αντίμετρα» τα θετικά μέτρα δηλαδή που προβλέπουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Επειδή το Ταμείο θέλει να πάρει στα χέρια του τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2018, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Πάντως αφορολόγητο και συντάξεις εφόσον κοπούν ταυτόχρονα από το 2019 δημιουργούν ένα δυσβάστακτο κοκτέιλ φορολογικής επιβάρυνσης για 1,7 εκατ. υπόχρεους οι οποίοι από την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές στις συντάξεις θα χάσουν  3,6 δις. ευρώ συνολικά.
Οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με 500 ή 600 ευρώ το μήνα, από το μαχαίρι στο αφορολόγητο, θα χάσουν έως και ένα μισθό το χρόνο ενώ για τους συνταξιούχους τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα αφού τα μέτρα θα αφαιρέσουν από την τσέπη τους έως και τρεις συντάξεις.
Το ψαλίδι θα είναι μεγαλύτερο για τους παλιούς συνταξιούχους αφού η μείωση δεν  θα είναι 18% αλλά θα φθάσει μέχρι 25% καθώς εκτός από την περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης