Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις

Προειδοποίηση Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις
Η  ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της ακολουθούν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η εξέλιξη αυτή είναι λόγος αισιοδοξίας
Από τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση του  ελληνικού χρέους, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz που προέρχεται απο το SPD και αντικαθιστά τον χριστιανοδημοκράτη W. Schaeuble.
Όπως αναφέρει στην πρώτη του συνέντευξη στην SZ, η  ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της ακολουθούν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η εξέλιξη αυτή είναι ακθαρά λόγος αισιοδοξίας.
«Επ΄ αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους» υπογραμμίζει.

Η γερμανία δεν θέλει να γίνει ο κυβερνήτης της Ευρώπης

«Η Γερμανία γνωρίζει ότι πρέπει να καταβάλει, μετά το Brexit, περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ» υπογράμμισε αναφερόμενος στην άρνηση της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης αλλά κι άλλων να μην δεχθούν αύξηση του ποσοστού τους ,λέγοντας ότι «τελικά, το Βερολίνο πλήρωσε. Αυτή η αντιφατική συμπεριφορά πυροδότησε τον σκεπτικισμό πολλών πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πλέον πολύ σημαντικό να μιλάμε αληθινά και καθαρά».
Ακόμη τόνισε ότι η Γερμανία δεν ήταν έτοιμη να γίνει ο κυβερνήτης της Ευρώπης καθώς δεν θέλει και δεν μπορεί να πληρώσει για όλους για το λόγο αυτό σκοπεύει να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του W. Schaeuble. «Ένας Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είναι Γερμανός Υπουργός Οικονομικών» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Επίτροπος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Günther Oettinger, ποσοτικοποίησε πρόσφατα το ποσό μέχρι 3,5 δισ. Ευρώ ετησίως, το οποίο θα πληρωθεί από το 2021. Ο Scholz δήλωσε: «Αυτή είναι η πρότασή του». Για αυτόν ήταν πολύ σημαντικό οι πρόσθετες μεταφορές να έχουν αποδεδειγμένο όφελος. Η Ευρώπη έπρεπε να είναι πιο αποτελεσματική σε ορισμένους τομείς, στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια, στα εξωτερικά σύνορα, στον τραπεζικό τομέα, στο νόμισμα και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Θέλουμε να αναπτύξουμε κοινές θέσεις με τη Γαλλία για μια πιο ισχυρή ΕΕ

Ο Olaf Scholz ερωτηθείς για τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του γάλλου προέδρου Ε. Macron τόνισε πως το Βερολίνο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να απαντήσει στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει κοινή πρόταση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. "Δεν θα είναι τόσο σύντομα, αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε γρήγορα κοινές θέσεις". Η ιδέα της Macron για την περαιτέρω ενσωμάτωση των 19 κρατών της ευρωζώνης με έναν υπουργό οικονομικών και τον δικό της προϋπολογισμό περιγράφηκε από τον Scholz ως "ενδιαφέρουσα πρόταση που συζητούμε και εξετάζουμε τώρα". Υπογράμμισε ωστόσο οτι "οι αλλαγές είναι απαραίτητες, αλλά θα πρέπει να έχουν πάντοτε νόημα".
Υποστήριξε πως η πρώτη του συνάντηση την Παρασκευή ((16/3) με τον γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire στο Παρίσι, που ήταν και το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως ΥΠΟΙΚ, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λέγοντας οτι "η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης.
Η γρήγορη επίσκεψη ήταν «το σαφές μήνυμα ότι εμείς ως γερμανική κυβέρνηση καλωσορίζουμε τη γαλλική ώθηση για μια ισχυρότερη Ευρώπη». τονίζοντας οτι "η ενίσχυση της ΕΕ είναι το κεντρικό εθνικό μέλημα της χώρας μας".
Σχετικά με την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ  εμφανίζεται καθησυχαστικός και σημειώνει ότι  «είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην απόφαση της Γερμανικής κυβέρνηση να εκστρατεύσει έναν νέο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη, προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
"Η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στην ιδέα αυτή αν και υπάρχουν κράτη μέλη που αντιτίθενται" υποστήριξε λέγοντας οτι "αυτό αποτέλεσε άλλωστε προυπόθεση μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων (CDU και SPD) για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης".


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης