Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δασμούς έως 60 δισ. στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ανακοίνωσε ο Trump - Εν αναμονή απάντησης από το Πεκίνο

Δασμούς έως 60 δισ. στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ανακοίνωσε ο Trump - Εν αναμονή απάντησης από το Πεκίνο
Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε σειρά κινεζικών προϊόντων
Νέο κτύπημα, αυτή τη φορά προς την Κίνα, επεφύλασσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
Ο Trump έδωσε εντολή στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, να επιβάλει δασμούς ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές.
O Trump ανέθεσε επίσης στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών  Steven Mnuchin να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει Αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Everett Eissenstat.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν έντονα νωρίς την Πέμπτη εν μέσω ανησυχιών ότι η δράση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει αυστηρή απάντηση από την Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump είχε... διατάξει την Κίνα να προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 100 δισ. δολάρια το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.
Όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου -έστω και εάν η ΕΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο.

Ross: Δεν θα καταστραφούν οι Κινέζοι με τους νέους δασμούς

Καθησυχαστικός και σίγουρος ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «σκληρά» αντίποινα από το Πεκίνο μετά την επιβολή δασμών ύψους έως 60 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross.
Μιλώντας στο CNBC ο κ. Ross υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.
Θα υπάρξουν κάποια αντίποινα (σ.σ.: από τους Κινέζους) αλλά δεν νομίζω ότι θα έρθει και το τέλος του κόσμου».
Μάλιστα χαρακτήρισε ως «μηδαμινό ποσό» τα 60 δισ., συγκρινόμενα με το μέγεθος των οικονομιών ΗΠΑ και Κίνας.
«Δεν πρόκειται και να τους τινάξει στον αέρα», κατέληξε ο κ. Ross.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης