Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βούλιαξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω φόβων για εμπορικό πόλεμο - Στο -1,7% ο DAX

«Βούλιαξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω φόβων για εμπορικό πόλεμο - Στο -1,7% ο DAX
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των έντονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (22/3/2018) τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά και εν μέσω των έντονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,55% χαμηλότερα, στις 369,15 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,70% στις 12.100,08 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωνε πτώση 1,23% στις 6.952,59 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,38% χαμηλότερα, στις 5.167,21 μονάδες.


Ο Trump υπέγραψε σήμερα διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
O Trump ανέθεσε, παράλληλα, στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Everett Eissenstat.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης, που διολίσθησε σε χαμηλά άνω του ενός έτους τον Μάρτιο του 2018.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 55,3 μονάδες, έναντι των 57,1 μονάδων του προηγούμενου μήνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε σε Γαλλία και Γερμανία, με τους δείκτες να υποχωρούν σε χαμηλά επτά και οκτώ μηνών αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες κατέγραψαν την ασθενέστερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών.
Ειδικότερα, ο γερμανικός ΡΜΙ διολίσθησε σε χαμηλά 8 μηνών, και συγκεκριμένα στις 55,4 μονάδες, από 57,6 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2018.
«Αν και ο μέσος όρος του PMI για το πρώτο τρίμηνο του 2018 παραμένει σχετικά ισχυρός, η απώλεια της δυναμικής από την έναρξη του έτους ήταν αρκετά δραματική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες επηρέασε τη ζήτηση προς τα προϊόντα και της υπηρεσίες της Ευρωζώνης.
«Τα στοιχεία λοιπόν υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βρέθηκε στο αποκορύφωμά της κατά την αλλαγή του έτους, και ότι η περιοχή ετοιμάζεται για έναν βραδύτερο αλλά ισχυρό ρυθμό επέκτασης», καταλήγει ο Williamson.
Οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν ιδιαίτερες πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες 2,15%, στον απόηχο του σκανδάλου παραβίασης προσωπικών δεδομένων, στο οποίο εμπλέκεται το Facebook.
Ο κλάδος δέχτηκε πιέσεις επίσης από ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα, με την United Internet να υποχωρεί περισσότερο από 9,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2017.
Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στοχεύει στο να εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αύριο.
Πάντως, διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί από τους δασμούς, όπως φέρεται να δήλωσε ο αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer.
Εκτός από την ΕΕ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα αναμένεται επίσης να εξαιρεθούν προσωρινά από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης