Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall, στην «σκιά» ενός εμπορικού πολέμου, στο -1,1% ο Dow - Πτώση -1,77% ο DAX, «βουτιά» -4,5% για Nikkei

Πιέσεις στη Wall, στην «σκιά» ενός εμπορικού πολέμου, στο -1,1% ο Dow - Πτώση -1,77% ο DAX, «βουτιά» -4,5% για Nikkei
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 4,5% στις 20.617 μονάδες
(upd) Νευρικότητα καταγράφει σήμερα (23/3/2018) η Wall Street, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μία ημέρα μετά το sell off που πυροδότησε η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλει δασμούς 50-60 δισ. στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, διευρύνοντας τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να έχει επιζήμιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,1% στις 23.688 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 1,4% στις 2.608 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1,6% χαμηλότερα, στις 7.054 μονάδες.

Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,8%, διαπραγματευόμενο στα 9,60 δολ.
Η Wall Street δέχθηκε χθες καταιγισμό ρευστοποιήσεων, με απώλειες έως -2,93%, ενώ ακολούθως την σκυτάλη της πτώσης παρέλαβαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο Trump υπέγραψε χθες διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
O Trump ανέθεσε, παράλληλα, στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η υπογραφή του εγγράφου έχει ως στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας, τη στιγμή που από την πλευρά της Κίνα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον πως δεν θα αφήσει την κίνηση αυτή αναπάντητη.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου -έστω και εάν η ΕΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο.
Πέραν της ΕΕ, προσωρινή εξαίρεση από τα μέτρα αναμένεται να δοθεί σε Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία και Νότια Κορέα, ενώ ήδη έχουν εξαιρεθεί ο Καναδάς και το Μεξικό.
Η Κίνα εμφανίζεται ήδη έτοιμη να «απαντήσει» στους δασμούς των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους έως και 3 δισ. δολ. στις εισαγωγές αμερικανικών φρούτων, κρασιού και καρπών.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ να «απομακρυνθούν από τα άκρα».
«Η Κίνα ευελπιστεί να μη βρεθεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ωστόσο δε φοβάται να συμμετάσχει σε αυτόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κίνας.
Στο προεδρικό μνημόνιο το οποίο υπέγραψε ο Trump χθες (22/3), προβλέπεται ότι θα υπάρξει μία περίοδος διαβουλεύσεων διάρκειας 30 ημερών, γεγονός που δημιουργήσει χώρο ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
Οι αμερικανικές μετοχές δέχτηκαν προς στιγμήν ώθηση μετά την ανακοίνωση της υπογραφής του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό ύψους 1,3 τρισ. δολ. από τον Trump, που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και αποτρέπει ένα κυβερνητικό shutdown, ελάχιστες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε ο ίδιος o Trump κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δηλώνοντας πάντως πως «δεν είναι χαρούμενος» με τα ποσά που προβλέπονται για την ασφάλεια στα σύνορα.
Ελάχιστες ώρες πριν, ο Trump είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στο μέτρο.
«Σκέφτομαι ένα ΒΕΤΟ στο Γενικό Νομοσχέδιο Προϋπολογισμού, βασισμένος στο γεγονός ότι περισσότεροι από 800.000 αποδέκτες του προγράμματος DACA έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί από τους Δημοκρατικούς (δεν αναφέρονται καν στο Νομοσχέδιο) και το ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, που απεγνωσμένα χρειάζεται για την Εθνική μας Ασφάλεια, δεν χρηματοδοτείται πλήρως», είχε αναφέρει με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο

Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» έκλεισαν νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το χθεσινό sell off στη Wall Street.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε κατά 0,90% χαμηλότερα, στις 365,82 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε σήμερα νέα «βουτιά» 1,77%, στις 11.886,31 μονάδες, μετά τη χθεσινή πτώση 1,70%.


Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,44% στις 6.921,94 μονάδες, ενώ στις 5.095,22 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, με απώλειες 1,39%.
Πτώση κατέγραψαν και τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,49% στις 22.289,10 μονάδες και τον IBEX 35 να κλείνει στο -0,99% και στις 9.393,10 μονάδες.
Οι κλάδοι τεχνολογίας, αυτοκινήτων και πρώτων υλών δέχτηκαν τις χειρότερες πιέσεις, με απώλειες 1,9%.


Η Next ήταν ένας από τους ελάχιστους κερδισμένους της Ευρώπης, στον απόηχο αισιόδοξων μηνυμάτων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανικής εταιρείας ενδυμάτων, Simon Wolfson.
Η εταιρεία ανέφερε μείωση 8% στα ετήσια της κέρδη για το 2017, λέγοντας ότι ήταν το πιο δύσκολο έτος που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία σε διάστημα 25 ετών.
Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές της έκλεισαν με «άλμα» 7,6%.

Ισχυρές απώλειες στην Ασία


Νωρίτερα, με ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 4,51% στις 20.617,86 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2017.
Ο Hang Seng κατέγραψε απώλειες 2,45% στις 30.309,29 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε κατά 3,39% στις 3.152,76 μονάδες.
O δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού έκλεισε πτώση 2,5%, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να διαμορφώνονται πάνω από 4%.
Η πτώση στις αγορές οδηγεί το ιαπωνικό γεν σε άνοδο έναντι του δολαρίου.
Το δολάριο διολίσθησε ενδοσυνεδριακά κατά 0,5% στα 104,635 γεν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2016.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης