Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες μεταβολές στη Wall μετά το sell off - Ανησυχίες για τα αντίποινα Κίνας στους δασμούς Trump

Ήπιες μεταβολές στη Wall μετά το sell off - Ανησυχίες για τα αντίποινα Κίνας στους δασμούς Trump
Με οριακά κέρδη άνοιξε η Wall Street, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί μετά το χθεσινό sell off
Με οριακά κέρδη άνοιξε σήμερα (23/3/2018) η Wall Street, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί μετά το χθεσινό sell off που πυροδότησε η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλει δασμούς 50-60 δισ. στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, διευρύνοντας τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να έχει επιζήμιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, ελάχιστα λεπτά μετά το άνοιγμα, οι δείκτες «έσβησαν» τα κέρδη τους.
Περί τις 15:40, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,2% στις 23.996 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,1% στις 2.646 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,2% χαμηλότερα, στις 7.158 μονάδες.
Η Wall Street δέχθηκε χθες καταιγισμό ρευστοποιήσεων, με απώλειες έως -2,93%, ενώ ακολούθως την σκυτάλη της πτώσης παρέλαβαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο Trump υπέγραψε χθες διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
O Trump ανέθεσε, παράλληλα, στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η υπογραφή του εγγράφου έχει ως στόχο να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας, τη στιγμή που από την πλευρά της Κίνα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον πως δεν θα αφήσει την κίνηση αυτή αναπάντητη.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου -έστω και εάν η ΕΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο.
Πέραν της ΕΕ, προσωρινή εξαίρεση από τα μέτρα αναμένεται να δοθεί σε Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία και Νότια Κορέα, ενώ ήδη έχουν εξαιρεθεί ο Καναδάς και το Μεξικό.
Η Κίνα εμφανίζεται ήδη έτοιμη να «απαντήσει» στους δασμούς των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους έως και 3 δισ. δολ. στις εισαγωγές αμερικανικών φρούτων, κρασιού και καρπών.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ να «απομακρυνθούν από τα άκρα».
«Η Κίνα ευελπιστεί να μη βρεθεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ωστόσο δε φοβάται να συμμετάσχει σε αυτόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κίνας.
Στο προεδρικό μνημόνιο το οποίο υπέγραψε ο Trump χθες (22/3), προβλέπεται ότι θα υπάρξει μία περίοδος διαβουλεύσεων διάρκειας 30 ημερών, γεγονός που δημιουργήσει χώρο ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Trump δήλωσε ότι βλέπει τους Κινέζους ως «φίλους», καθώς και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στη μέσω των διαπραγματεύσεων ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις εμπορικές τους σχέσεις.
Στήριξη στις αμερικανικές μετοχές προσφέρουν ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημαντική άνοδο 3,1% κατέγραψαν τον Φεβρουάριο 2018 οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο από το καλοκαίρι του 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 1,8% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών.
Την ίδια ώρα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 1,8%, δίνοντας τέλος σε μια καθοδική πορεία δύο μηνών, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του φθινοπώρου.
Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8% τον Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 6,2% του Ιανουαρίου, κοντά σε υψηλά 6 ετών.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), μετά την απόφασή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να αυξήσει τα επιτόκια, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις εντός του 2018.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι με την αμερικανική οικονομία να έχει πετύχει ή να βρίσκεται κοντά στους στόχους για πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό 2%, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Bostic ψήφισε υπέρ της αύξησης της Τετάρτης (21/3), τονίζοντας σήμερα πως ήταν λογική κίνηση, δεδομένων των προοπτικών.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν και η αγορά εργασίας «δεν έχει ακόμη υπερθερμανθεί», υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για το κόστος εργασίας, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσης ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια κινδυνεύει να ξεπεράσει «κάπως» τον στόχο του 2%.
Όπως υπογράμμισε ο Bostic, είναι σημαντικό να αυξηθούν τα επιτόκια μόνο σταδιακά προς ένα ουδέτερο επίπεδο της τάξεως του 2,25% - 2,75%, ιδιαίτερα καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες και οι επιπτώσεις της μείωσης του ισολογισμού της Fed ακόμα υπολογίζονται.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, ανοδικά εξακολουθεί να κινείται κατά την ολοκλήρωση της εβδομάδας το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από της ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στην παραγωγή θα χρειαστεί να επεκταθούν έως το 2019.
Ειδικότερα, περί τις 16:00, το Brent ενισχύεται κατά 1,9% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 70,2 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1,5% στα 65,2 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης