Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 5 εβδομάδων ο χρυσός, με άνοδο 1,7% στα 1.349,90 δολ. - Εβδομαδιαίο «άλμα» 2,9%

Σε υψηλά 5 εβδομάδων ο χρυσός, με άνοδο 1,7% στα 1.349,90 δολ. - Εβδομαδιαίο «άλμα» 2,9%
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (23/3/2018) ο χρυσός, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλά πέντε εβδομάδων, καθώς η ανακοίνωση των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ εις βάρος της Κίνας και το sell-off στις διεθνείς αγορές έστρεψαν τους επενδυτές στην «ασφάλεια» του πολύτιμου μετάλλου.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών αναζωπύρωσε τους φόβους για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο, στρέφοντας τους επενδυτές προς τα «ασφαλή καταφύγια».
Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, με το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα 1.357 δολ. ανά ουγγιά, καθώς τα 1.340 δολ. ανά ουγγιά αποτελούν τιμή στήριξης για τον χρυσό.
Ο Trump υπέγραψε χθες διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
Η Κίνα εμφανίζεται ήδη έτοιμη να «απαντήσει» στους δασμούς των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους έως και 3 δισ. δολ. στις εισαγωγές αμερικανικών φρούτων, κρασιού και καρπών.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), μετά την απόφασή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να αυξήσει τα επιτόκια, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της για δύο ακόμη αυξήσεις εντός του 2018.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι με την αμερικανική οικονομία να έχει πετύχει ή να βρίσκεται κοντά στους στόχους για πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό 2%, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, ο οποίος, αναφερθείς στην πρόσφατη αύξηση, υπογράμμισε ότι τάχθηκε υπέρ της απόφασης, στο όνομα της «συνέχειας», καθώς η κίνηση ήταν προεξοφλημένη και αναμενόμενη, ενώ εκτίμησε ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολις επεσήμανε ότι θα υποστηρίξει μια περαιτέρω σύσφιξη μόνο εάν ανεβάσει ταχύτητα η αύξηση των μισθών, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν «βλέπει» τους μισθούς να αυξάνονται αρκετά ώστε να κάνουν τη διαφορά.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με κέρδη 1,7% ή 22,50 δολ., στα 1.349,90 δολ. ανά ουγγιά - το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα στο 1,236 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του γιεν, στα 104,8 γιεν.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός σημείωσε «άλμα» 2,9%.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης