Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κινδυνεύει να συλληφθεί ο Καταλανός ηγέτης Puigdemont στη Φινλανδία, καθώς εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης

Reuters: Κινδυνεύει να συλληφθεί ο Καταλανός ηγέτης Puigdemont στη Φινλανδία, καθώς εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης
Αν γυρίσει, εξάλλου, στην Ισπανία ο Puigdemont αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης για 25 χρόνια
Ο πρώην Καταλανός ηγέτης Carles Puigdemont απειλείται με σύλληψη στην Φινλανδία, μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του από την Ισπανία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αν γυρίσει, εξάλλου, στην Ισπανία ο Puigdemont αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης για 25 χρόνια με τις κατηγορίες της εξέγερσης για τη διοργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017.
Η Φινλανδία παρέλαβε το ένταλμα σύλληψης, αλλά ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την Ισπανία, πριν αναλάβει οποιαδήποτε δράση.
Σε συνέντευξή του ο δικηγόρος του Puigdemont δήλωσε, πάντως, ότι ο πελάτης του θα παρουσιαστεί ενώπιον της φινλανδικής αστυνομίας.
Ο Puigdemont αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο λίγο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ενώ έφτασε στη Φινλανδία την Πέμπτη 22/3 για να συναντηθεί με τους δικηγόρους του και να παραστεί σε ένα συνέδριο.
Την Παρασκευή 23/3 ο Ισπανός δικαστής Pablo Llarena αποφάνθηκε ότι 25 αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένου και του Puigdemont θα περάσουν από δίκη για εξέγερση, υπεξαίρεση και ανυπακοή προς το κράτος.
Από αυτούς, πέντε προφυλακίστηκαν και ανάμεσά τους και ο Jordi Turull που προοριζόταν για νέος πρόεδρος της περιοχής με ψηφοφορία που επρόκειτο να γίνει το Σάββατο 24/3 στο καταλανικό κοινοβούλιο.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η ψηφοφορία φυσικά αναβλήθηκε.
Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Roger Torrent είχε πει την Παρασκευή 23/3 ότι θα προχωρήσει κανονικά τη συνεδρίαση και θα διαβάσει μία δήλωση στήριξης για τουτς ηγέτες που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά την αντίθεση των ενωτικών κομμάτων στην Καταλονία.
Το Σάββατο 24/3 οι ισπανικές αρχές ζήτησαν από τον Torrent να μην πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση, απειλώντας και με νομικές ενέργειες σε αντίθετη περίπτωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης