Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυβέρνηση για την Σύνοδο της Βάρνας παρά τα αρνητικά μηνύματα της Άγκυρας

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυβέρνηση για την Σύνοδο της Βάρνας παρά τα αρνητικά μηνύματα της Άγκυρας
H ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αιδιόδοξη ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στο θέμα των δύο αξιωματικών που κρατούνται
Ο τρόπος με τον οποίο απάντησε η Άγκυρα, στην καταδίκη από την πλευρά των Ευρωπαίων της συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν προοιονίζεται κάτι θετικό για την Σύνοδο Κορυφης ΕΕ-Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας, την Δευτέρα.
Παρά τα αρνητικά μηνύματα από τη Άγκυρα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αιδιόδοξη ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στο θέμα των δύο αξιωματικών που κρατούνται, αν και οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν που βασίζουν την αισιοδοξία τους, πέρα από μία εκτίμηση ότι είναι ένας ανέξοδος τρόπος για την Τουρκία να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης.
Ποτέ δεν ετέθη από κανέναν ευρωπαίο αξιωματούχο ή αρχηγό κράτους, το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου της Βάρνας.
Ούτε καν από την πλευρά της Ελλάδας που έχει τους περισσότερους λόγους να επιδιώκει μία σκληρή και σταθερή στάση της ΕΕ.
Αντιθέτως μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας.
Στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «δεν φοβόμαστε και θα τείνουμε πάντα το χέρι του διαλόγου και της φιλίας στην Τουρκία, αλλά θα προασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην Ε.Ε και μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», αν και εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να την δοκιμάσει.
Ζήτησε ωστόσο να απαιτήσουν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ από τον Ταγίπ Ερντογάν ξεκάθαρες εγγυήσεις για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Επίσης να ζητήσουν την διευθέτηση του ζητήματος των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται.
Ενέχει βέβαια αυτό τον κίνδυνο να εισπράξουν οι πρόεδροι των οργάνων και δι αυτών η Ελλάδα την απάντηση του Ερντογάν «ότι η ΕΕ δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη». Κάπως έτσι η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης που εκμεταλλεύτηκε ένα θέμα κοινωνικής ευαισθησίας, θα έχει ξοδεύψει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, δίχως πρακτικό αποτέλεσμα.
Γενικότερα, ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν πρέπει να κοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα παρά τα αρνητικά μηνύματα και την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητάς της που έφθασε σε σημείο την Παρασκευή και παρά τις ρητορικές καταδικές των Ευρωπαίων να παρενοχλήσει στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ.
Οι ευρωπαίοι επ ουδενί δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιου είδους μέτρα, έστω και οικονομικά, πέρα από τις δηλώσεις καταδίκης, οι οποίες έχουν μεν την σημασία τους αλλά δεν πτοούν την Άγκυρα.
Αντίθετα καθώς το βασικό θέμα της Συνόδου της Βάρνας είναι το μεταναστευτικό και η πίεση των Ευρωπαίων για συγκράτηση του κύματος των προσφύγων η Άγκυρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Δεν είναι μόνο ότι θα εισπράξει ακόμη 3 δις προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ για το μεταναστευτικό αλλά θα θέσει ξανά το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και του ξεπαγώματος της ενταξιακής της διαδικασίας, που κανείς πλέον στην Ευρώπη δεν επιθυμεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στην θέση να εγκαλεί τους Ευρωπαίους ότι δεν ξέρουν τι θέλουν σε σχέση με την Τουρκία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθώς τα κράτη όπως η Γερμανία δεν επιθυμούν επιδείνωση των διακρατικών τους σχέσεων, η καταδίκη για την συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για τα δικά τους επιδιωκόμενα οφέλη.
Είναι πολύ εύκολο να επιδιώξουν κατευνασμό της Τουρκίας με εκπτώσεις στην στήριξή τους έναντι της Ελλάδας.

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης