Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιτσιόρλας: Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα – Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Πιτσιόρλας: Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα – Τα βήματα που πρέπει να γίνουν
"Η πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων είναι θετική μετά από χρόνια", υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,  Στ. Πιτσιόρλας
«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο και ήδη η πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων είναι θετική μετά από χρόνια», υπογραμμίζει ο υφυπουργός οικονομίας και Ανάπτυξης,  Στ. Πιτσιόρλας, σημειώνοντας ότι ενισχύει αυτή τη δυναμική η προοπτική της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
«Πρέπει λοιπόν να οργανώσουμε την αξιοποίηση και τη μετατροπή της σε συγκεκριμένες αποφάσεις», τονίζει ο υφυπουργός, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέροντας μάλιστα και αυτά που πρέπει να γίνουν κατά την άποψή του, όπως η οργάνωση για την κωδικοποίηση και τη σωστή προβολή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος , επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, να γίνουν συγκεκριμένα βήματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, να «τρέξει» η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και να λυθεί ένα κεντρικό και μόνιμο πρόβλημα συντονισμού όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία προσέλκυσης και υλοποίησης των επενδύσεων.
Αναφέρει ότι τα μέχρι σήμερα έσοδα του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ και άμεσα πρόκειται να κατατεθούν από το Υπουργείο στη Βουλή βελτιώσεις του προγράμματος με την εισαγωγή νέων προϊόντων στον τομέα των χρηματοοικονομικών επενδύσεων.
Σχετικά με το Ελληνικό, σημειώνει ότι έχουμε πια εισέλθει στη φάση υλοποίησης του έργου και εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα ρυθμιστούν με ΚΥΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο, για την επένδυση της Αφάντου ανέφερε πως  διενεργούνται δοκιμαστικές τομές στην έκταση με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.
Ο ίδιος, με αφορμή το Ελληνικό, την Αφάντου, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και την Κασσιώπη στην Κέρκυρα, υπογραμμίζει τη μεγάλη αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, που έχει συντελεστεί τα τρία τελευταία χρόνια ως προς τη διαχείριση των μεγάλων επενδύσεων.
«Καθιερώσαμε και ακολουθήσαμε διαδικασίες που εξασφαλίζουν την καλύτερη προσαρμογή των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στα δεδομένα της ελληνικής νομοθεσίας και διαμορφώσαμε συνθήκες πραγματικής ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές, περιορίζοντας στο απολύτως αναγκαίο τις όποιες αποκλίσεις και μηδενίζοντας τις πολιτικές παρεμβάσεις «προς όφελος» τάχα των επενδυτών που αποτελούσαν διαχρονικά τη ρίζα όλων των προβλημάτων και των καθυστερήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, για το Νεώριο αναφέρει πως πρόκειται άμεσα να κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση η συμφωνία μεταξύ επενδυτών, εταιρείας και πιστωτών που προβλέπει η διαδικασία εξυγίανσης και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η επαναλειτουργία του Ναυπηγείου, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά από αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και μέσα σε ένα έτος θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επίλυση αρχικά του τεράστιου προβλήματος των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και για την αξιοποίηση υπό το νέο καθεστώς των πολύ σημαντικών υποδομών των ναυπηγείων, ενώ παράλληλα, προωθείται το επενδυτικό πρόγραμμα της COSCO στον ΟΛΠ και μετά τις ρυθμίσεις που υπήρξαν αναβιώνει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιτσιόρλας τονίζει πως  τα μεγάλα ζητήματα διαφθοράς είναι συνδεδεμένα με τις αιτίες της κρίσης και η διαλεύκανσή τους δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης, δηλώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την πίεση που δέχεται από τη στρατηγική της ΝΔ, ενώ για όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα υπογραμμίζει  ότι η σημερινή κυβέρνηση οφείλει «να κάνει τη διαφορά και να δώσει ριζική λύση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης