Τελευταία Νέα
Πολιτική

Περισσότερο αισιόδοξη η ελληνική κυβέρνηση μετά το ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια

Περισσότερο αισιόδοξη η ελληνική κυβέρνηση μετά το ταξίδι Κοτζιά στα Σκόπια
Η ελληνική αποστολή επιβεβαίωσε την πιο θετική στάση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ο οποίος έχει σαφή δυτικό προσανατολισμό προς ΕΕ και ΝΑΤΟ και φυσικά της αλβανικής μειονότητας που αδιαφορεί για την ονομασία
«Περισσότερο αισιόδοξη» για την πορεία επίλυσης του Σκοπιανού, από ότι πριν την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (22-23/3/2018), εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι επανέφερε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην κατεύθυνση επίλυσης, μετά τις συνεχείς δηλώσεις Δημητρόφ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Για το κλίμα στα Σκόπια και τα όσα διεμήφθησαν ενημέρωσε ο Νίκος Κοτζιάς τον Αλέξη Τσίπρα στην συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο το απόγευμα.
Το κλίμα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων, διαταράχθηκε από τις συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Nikola Dimitrov, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στην κατ ιδίαν συνάντησή τους ο Νίκος Κοτζιάς.
Όπως και από την παραβίαση της συνεννόησης Τσίπρα- Zeav για την βήμα προς βήμα προσέγγιση, με την αποστολή των ελληνικών θέσεων, ως βάση συζήτησης.
Άκομψο θεωρεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το ότι ο Dimitrov ξαναέβαλε στην διαπραγμάτευση τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Matthew Nimetz.
Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο ραντεβού θα είναι τριμερές στην Βιέννη.
Η ελληνική αποστολή επιβεβαίωσε την πιο θετική στάση του πρωθυπουργού Zoran Zaev ο οποίος έχει σαφή δυτικό προσανατολισμό προς ΕΕ και ΝΑΤΟ και φυσικά της αλβανικής μειονότητας που αδιαφορεί για την ονομασία. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πολλές από τις κινήσεις της ηγεσίας των Σκοπίων λαμβάνουν υπόψη άλλες εξωτερικές πιέσεις, από Ρωσία και Τουρκία, αλλά και την εσωτερική κοινή γνώμη.
Η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Άνω Μακεδονία κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στις Βρυξέλλες, δείχνει ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει και αυτό είναι το επικρατέστερο.
Πάντως η διαπραγμάτευση έχει αντικειμενικές δυσκολίες μετά την απαίτηση της ελληνικής πλευράς η νέα ονομασία και οι αλυτρωτικές αναφορές να προκύψουν μέσα από αναθεώρηση του Συντάγματος.
Είναι αυτή η οριστική θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως την ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόκειται για υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει εντελώς διαφορετική οπτική στο ζήτημα της Βαλκανικής.
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η θέση της χώρας θα αναβαθμιστεί εάν κλείσει τα δευτερεύονται μέτωπα με Σκόπια και Αλβανία, μειώνοντας αντίστοιχα και την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Είναι ενδεικτικό ότι κινήσεις κάνει και η Άγκυρα, αφού κάλεσε τον Zaev τις προηγούμενες ημέρες ο Erdogan κάλεσε και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama.
Στόχος του Erdogan είναι να μην υποχωρήσουν τα Σκόπια στο θέμα της ονομασιας και να μην υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ και κάνει ότι μπορεί  για να μπλοκάρει και τα δύο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντίθετα θεωρεί ότι το θέμα των Σκοπίων θα πρέπει να παραμείνει παγωμένο αφού υπάρχουν εξελίξεις στην Βαλκανική με το Τέτοβο και με τις κινήσεις του Rama στην κατεύθυνση της Μεγάλης Αλβανίας.
Η Πειραιώς κινείται πλέον στην γραμμή Σαμαρά, ότι εφόσον τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν είναι θέμα χρόνου η διάλυση των Σκοπίων.
Στο πλαίσιο αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και να δώσουμε χείρα βοηθείας με δικές μας υποχωρήσεις.
Επισήμως καλύπτεται πίσω από την λαική απαίτηση όπως εκφράστηκε από τα συλλαλητήρια - τα οποία ενίσχυσε όσο μπορούσε ο Αντώνης Σαμαράς-, παίρνωντας μαζί του και την Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία κινείται στην γραμμή να πέσει ο Τσίπρας με κάθε τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης