Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προσδοκίες στην κυβέρνηση για σύντομη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών

Προσδοκίες στην κυβέρνηση για σύντομη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών
Φυσικά τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Ερντογάν
Προσδοκίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, σε σύντομο χρονικό διάστημα, διατηρεί η κυβέρνηση μετά την συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στην Βάρνα.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται γενικότερα ικανοποιημένη γιατί θεωρεί ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έβαλε με καθαρό τρόπο ότι για να υπάρξει πρόοδος στην προσέγγιση με την Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Αθήνα στο ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην δήλωσή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να λυθεί το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματιών πριν το ορθόδοξο Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες Τουσκ και Γιούνκερ, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούκρο Πρόεδρο για 20 λεπτά.
Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.
Από την κυβέρνηση δεν κρύβουν την εκτίμησή τους, πως η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια της επιτυχημένης διπλωματικής παρουσίας του πρωθυπουργού στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Φαίνεται ότι το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών έγινε μέρος της διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν για την ταχύτητα εκταμίευσης των 3 δισ. που η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δώσει στην Τουρκία για τους πρόσφυγες από την Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τους εκπροσώπους της ΕΕ κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει μία επιτυχία και ήδη παρασκηνιακά έχει αρχίσει ξανά να καλλιεργεί σχετική αισιοδοξία.
Γενικότερα υπάρχει ικανοποιήση καθώς το Αιγαίο και η Κύπρος φαίνεται ότι αποτελούν μέρος πλέον της ευρωτουρκικής ατζέντας.
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η αναφορά Γιούνκερ ότι «είναι απαραίτητο για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο» με την προσθήκη ότι «θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης