Διεθνή

WSJ: Ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας απειλεί Ασία και Ειρηνικό

WSJ: Ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας απειλεί Ασία και Ειρηνικό
Οι οικονομίες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού αποτελούν τις… παράπλευρες απώλειες της κόντρας Αμερικής και Κίνας
Τις σφοδρές επιπτώσεις που έχει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και πολύ περισσότερο ενδεχόμενο κλιμάκωσής του, υπογραμμίζει σε μακροσκελή της ανάλυση η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τις εταιρίες ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας έως αυτές παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, οι οικονομίες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού στηρίζονται στην πώληση εξοπλισμού και υλικού προς την Κίνα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την εξαγωγική της μηχανή.
Ως εκ τούτου αρκετές από αυτές τις χώρες φοβούνται ότι κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα καταστήσει τις ίδιες ως παράπλευρες απώλειες, έστω και εάν κάποιες εξ αυτών δεν αδικούν πλήρως τον Donald Trump για την κριτική που ασκεί στο Πεκίνο.
«Δεν υποφέρουν μόνο αυτοί που συμμετέχουν στον πόλεμο αλλά και άλλες χώρες», σπεύδει να υποστηρίξει ο Shujiro Urata, καθηγητής Οικονομικών στο Waseda University στο Τόκυο και πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα και άλλες χώρες – με εξαίρεση ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ- και η απειλή για επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων έχει προκαλέσει αναστάτωση.
Οι παραπάνω κινήσεις προκάλεσαν αναταραχή στην Αυστραλία καθώς το 30% των εξαγωγών της κατευθύνεται στην Κίνα.
Μεταξύ αυτών και σε ετήσια βάση περιλαμβάνονται 700 εκατ. μετρικοί τόνοι σιδηρομεταλλεύματος και μεταλλουργικού άνθρακα καθώς και χαλκού.
«Κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης ενός εμπορικού πολέμου ή αύξηση δασμών μπορεί να προκληθεί καταστροφή και στη δική μας οικονομία», υπογραμμίζει ο Jim Chalmers, Αυστραλός βουλευτής.
Οι πρόσφατες εμπορικές εντάσεις ενίσχυσαν το γεν έναντι του δολαρίου, το οποίο αποτελεί ένα παραδοσιακό καταφύγιο σε εποχές αναστάτωσης, με το ιαπωνικό νόμισμα να φθάνει σε υψηλό άνω του 1,5 έτους.
Βέβαια υπάρχουν και ορισμένες θετικές επιδράσεις.
Σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στα iPhones τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα, τότε μία χώρα που μπορεί να ευνοηθεί είναι το Βιετνάμ, το οποίο αποτελεί τη βάση για την παραγωγή της Samsung Electronics, δηλαδή της βασικής ανταγωνίστριας της Apple.



Σε πλήρη αντίθεση με τις κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, οι χώρες προχωρούν σε μεγαλύτερη απελευθέρωση του εμπορίου.
Αυστραλία και Κίνα υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2015, με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Malcolm Tumbull να υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές κρασιού της χώρας του αυξήθηκαν, μετά τη συμφωνία, κατά 64%.
Στις αρχές Μαρτίου 2018 Ιαπωνία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Νέα Ζηλανδία, Μπρουνέι και χώρες τις Βορείου και Νοτίου Αμερικής υπέγραψαν την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership (TPP).
Στο παρελθόν, επί προεδρίας Barack Obama, οι ΗΠΑ ήταν η χώρα που ηγούνταν αυτής της συμφωνίας, αλλά ο Trump τις απέσυρε.
«Μπήκαμε σε όλον αυτόν τον κόπο να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), με τις ΗΠΑ να είναι ο πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα.
Παρά την αλλαγή στάση τους η Ιαπωνία δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και θα συνεχίσει να στηρίζει το ελεύθερο, διεθνές εμπόριο», εκτιμά ο Junichi Sugawara, αναλυτής στη Mizuho Research Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης