Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου με τους 4 δανειστές για τα 75 «αγκάθια» της 4ης αξιολόγησης – Αλλάζει το αρχικό χρονοδιάγραμμα

Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου με τους 4 δανειστές για τα 75 «αγκάθια» της 4ης αξιολόγησης – Αλλάζει το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα προαπαιτούμενα που δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά να περιληφθούν στο μεταμνημονιακό «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων.
Μετέωρα παραμένουν περισσότερα από 75 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης με την κυβέρνηση να έχει αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να προλάβει το ορόσημο των δανειστών για συνολική συμφωνία τον Ιούνιο και να μην χρειασθεί άλλο Eurogroup μέσα στον Ιούλιο για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου.
Χθες 27/3, πάντως, το απόγευμα στον  6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική πλευρά είχε νέα τηλεδιάσκεψη με τους τέσσερις εκπρόσωπους των δανειστών ( E.E, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ). Εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου παρόντες ήταν ο υπουργός Ενέργειας  Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η πρόοδος στα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης ενώ υπήρξε αναφορά στα πιο δύσκολα μνημονιακά πεδία - «αγκάθια».
Οι θεσμοί  από την πλευρά τους έδειξαν ανήσυχοι για το αν η Αθήνα προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί αποφεύγοντας έτσι τα σενάρια της παράτασης που ξαφνικά έχουν μπει πάνω στο τραπέζι. 
Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι «δεν έχει υποβληθεί κανένα τέτοιο αίτημα ούτε πρόκειται να γίνει» ενώ όλα αυτά που διακινούνται από την πλευρά των δανειστών εντάσσονται στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται για την άμεση ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων μέτρων.                 
Παρά ταύτα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος τις «τεχνικές δυσκολίες» που υπάρχουν στα ενεργειακά προαπαιτούμενα,  όπως πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όπου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μετά το Πάσχα.
«Είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα» είπε ο αξιωματούχος ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση για συμφωνία τον Ιούνιο.
«Δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επί του παρόντος έχουν καλυφθεί μόλις 12 από τα 88 προαπαιτούμενα και τα χρονικά περιθώρια ως το τέλος Μαΐου- οπότε υποτίθεται ότι πρέπει να έχουμε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα προαπαιτούμενα που δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά να περιληφθούν στο μεταμνημονιακό «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων.
Το Κτηματολόγιο, οι αποκρατικοποιήσεις, ειδικά στην ενέργεια, η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος των αναπηρικών επιδομάτων, οι τοποθετήσεις νέων Διευθυντών στο Δημόσιο, είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα  των οποίων η υλοποίηση θα ξεπεράσει το όριο του τρέχοντος προγράμματος.
Η κυβέρνηση έχει περίπου δύο εβδομάδες ως το EuroWorking Group  της 12ης Απριλίου προκειμένου να παρουσιάσει νέα δείγματα γραφής της δουλειάς που έχει κάνει με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα.
Οι  4 επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 7 Μαΐου και  αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο οι υπογραφές της τεχνικής συμφωνίας θα πέσουν εντός 15 - 20 ημερών.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αναπτυξιακό σχέδιο, που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου που θα γίνει στην Σόφια της Βουλγαρίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης