Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tι είπε ο Μυτιληναίος στους ξένους θεσμικούς για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου και το Αμύνταιο

Tι είπε ο Μυτιληναίος στους ξένους θεσμικούς για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου και το Αμύνταιο
Το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα για το μέλλον
Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές των διεθνών και εγχωρίων οίκων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει τις ενέργειες και τα σχέδια του, κάνοντας παράλληλα και μία ανάλυση για την ελληνική και εγχώρια αγορά.
Η ενέργεια ήταν αυτή που μονοπώλησε τη συζήτηση, καθώς τα επενδυτικά σχέδια της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ σε αυτό το τομέα, θα κρίνουν το μέλλον της αγοράς, αλλά και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Με αιχμή του δόρατος τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο που έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε γιατί ουσιαστικά η Ελλάδα έχει ανάγκη μία τέτοια μονάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα καθυστερήσουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.
Με δεδομένες τις υψηλές τιμές που ακολουθούν το λιγνίτη, αλλά και την ευρωπαϊκή τάση για απανθρακοποίηση, το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για το μέλλον, όπου θα κυριαρχούν οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας.

Το Αμύνταιο
 
Σχετικά με την πρόταση για Αμύνταιο, ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για πρώτη φορά καθαρά.
Τη χαρακτήρισε ως τη μόνη που έχει ουσιαστικό νόημα και μπορεί να σώσει το εργοστάσιο, καθώς οι αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει η πρόταση, είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αυτό καλύπτει το μεινέκτημα που έχει η ελληνική παραγωγή ως προς το κόστος ρεύματος αλλά και διασφαλίζει το θέμα των εκπομπών διοξειδίου.
Οι άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, προτείνουν κάτι άλλο, δηλαδή να πωλείται η ενέργεια στην αγορά.
Αυτό δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχουν οι ρύποι, ενώ επηρεάζεται αρνητικά και η διαδικασία της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

 Η λιανική

Για τις εξελίξεις στη λιανική αγορά ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη στασιμότητα που δείχνει η διαδικασία απελευθέρωσης καθώς το μερίδιο των ιδιωτικών παρόχων έχει κολλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο 15%.
Όσον αφορά την πορεία της εταιρείας στη λιανική ρεύματος, τόνισε πως πρόθεσή του δεν είναι να κάνει «κινήσεις πυροτεχνήματα», αλλά να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα.

Το EPC

Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στον κατασκευαστικό κλάδο, και επανέλαβε ότι εξετάζονται έργα στην Βόρεια και Δυτική Αφρική, ενώ πρόσθεσε η εταιρεία θα διεκδικήσει και έργα στην Ελλάδα.  
Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ήταν έως πολύ αναμενόμενα για τους μυημένους.
Όποιος είχε πιστέψει τον Ευάγγελο Μυτιληναίο ένα χρόνο πριν, ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας με τη νέα ενοποιημένη δομή, θα ήταν άκρως εντυπωσιακά θα είχε δικαιωθεί.
Κλείνοντας, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι η καλή αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και ανανέωσε το ραντεβού του για την Γενική Συνέλευση της εταιρείας τον Ιούνιο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης