Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα – Υπάρχει πρόοδος στις τεχνικές διαδικασίες για το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ: Ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα – Υπάρχει πρόοδος στις τεχνικές διαδικασίες για το ελληνικό χρέος
Το ΔΝΤ βοήθησε πολύ την Ελλάδα να «αλλάξει σελίδα» και το έπραξε κατόπιν αιτήματος της χώρας
Σε διάψευση, με αρκούντως ευγενικό τρόπο, των ειδήσεων που θέλουν τις σχέσεις του Διεθνούς Ταμείου με την Ευρώπη να έχουν δυσχεράνει ή ακόμη και να έχουν καταστεί επιθετικές, προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του Ταμείου.
Εμφανίστηκε, επίσης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς υπάρχει πρόοδος αλλά και επιτάχυνση της τεχνικής επεξεργασίας αναφορικά με τα μέτρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Υποστήριξε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και ότι η χώρα έχει πραγματικά αλλάξει εντυπωσιακά.
Όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνου.
«Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Οι προσπάθειες κυβέρνησης και πολιτών θα πρέπει να τονιστούν, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία απίστευτη κρίση.
Υπάρχουν μεγάλη πρόοδος, εάν κοιτάξει κάποιος που ήταν η Ελλάδα όταν ξεκίνησε η κρίση και που είναι τώρα.
Όμως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ βοήθησε την Ελλάδα

Δεχόμενος αρκετές ερωτήσεις, κυρίως από Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, αναφορικά με το παραπάνω θέμα ο κ. Rice επανέλαβε –και σαφώς έχει απόλυτο δίκιο- ότι το ΔΝΤ δεν «επεμβαίνει» σε καμία χώρα αλλά συνεργάζεται με αυτή εφόσον του το ζητήσει.
«Το ΔΝΤ συνεργάζεται με τα κράτη  - μέλη του  μετά από δικό τους αίτημα.
Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας».
Δεν δίστασε, μάλιστα, να υποστηρίξει ότι μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας επιστροφής της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει στην ομαλότητα το ανέλαβαν οι Έλληνες πολίτες, αλλά το ΔΝΤ ήταν αυτό που ήταν πάντα «εδώ» και έπραξε το καλύτερο για την Ελλάδα.
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς έγινε από τους Έλληνες πολίτες αλλά και το ΔΝΤ βοήθησε πολύ.
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που  θα αποφασίσει τις μελλοντικές της σχέσεις με το ΔΝΤ.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης ενός δικού της προγράμματος ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει στους εταίρους της αλλά και σε εμάς».
Υποστήριξε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις Ευρώπης και ΔΝΤ εξαιτίας είτε της Ελλάδας, είτε άλλων θεμάτων, προσθέτοντας με νόημα ότι θα πρέπει μερικές φορές να προσέχουν όλοι ποιος διαδίδει κάποιες φήμες όπως αυτή.
«Έχουμε άριστες σχέσεις με τους Ευρωπαίους.
Έχουμε συνεργασία στην Ευρώπη με μία μεγάλη σειρά κρατών και θεωρώ ότι οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικές.
Αυτό αφορά και την Ελλάδα αλλά όχι μόνο την Ελλάδα.
Πέραν από την Ελλάδα υπήρξαν προγράμματα που στήριξε το ΔΝΤ, όπως σε Κύπρο και Ιρλανδία.
Πιστεύω ότι η στήριξη του ΔΝΤ σε αυτά τα παραδείγματα ήταν βοηθητική και θετική γι’ αυτές τις χώρες.
Θα πρέπει να προσέχουμε ποιος κάνει τις δηλώσεις.
Οι σχέσεις του ΔΝΤ με τις χώρες της Ευρώπης είναι άριστες», τόνισε ο κ. Rice.
Αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και πιθανώς την ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας, επανέλαβε ότι οι διαθέσεις του Ταμείου στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες:

α. Ρύθμιση του ελληνικού χρέους και
β. Εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Δήλωσε, μάλιστα, ότι «οι τεχνικές διαδικασίες για το θέμα του χρέους έχουν ξεκινήσει και επιταχύνονται και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε σε άριστο κλίμα με τους εταίρους μας στην Ευρώπη».  

Ευρωπαϊκό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης

Σημαντικό μέρος της συνέντευξης Τύπου «καταναλώθηκε» για το θέμα της δημιουργίας ενός Ταμείου Εκτάκτων Περιστάσεων, πρόταση την οποία κατέθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας σε ομιλία της στο Βερολίνο.
Ο κ. Rice διευκρίνισε ότι η πρόταση της κυρίας Lagarde στηρίχθηκε σε μία σειρά ερευνών των οικονομολόγων του ΔΝΤ, οι οποίες έχουν, ούτως ή άλλως, δοθεί στη δημοσιότητα.
Τόνισε ότι το ΔΝΤ από τη μία πλευρά στηρίζει την ενίσχυση της δημοσιονομικής ικανότητας των κρατών – μελών του στην Ευρώπη και απλά καταθέτει μία πρόταση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σε περίπτωση που υπάρξουν οικονομικά προβλήματα σε κάποιες εξ αυτών των χωρών.
Διευκρίνισε ότι η βασική παράμετρος της πρότασης του ΔΝΤ είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο στο οποίο οι χώρες της Ευρώπης θα δίνουν κάποια εισφορά σε περιόδους όπου η οικονομία ακολουθεί καλεί πορεία.
Μία χώρα θα μπορεί να αποσύρει μέρος των κεφαλαίων της από αυτό το ταμείο, πληρώνοντας όμως ένα premium, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική κρίση.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι για το ΔΝΤ ένα από τα βασικά εργαλεία για μία κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει η εφαρμογή μίας ορθής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα στηρίζει και την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης