Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Ο απλός λόγος για τον οποίο ο Dow Jones ανέκοψε το σερί τριμηνιαίων κερδών: ο «δείκτης φόβου»

Marketwatch: Ο απλός λόγος για τον οποίο ο Dow Jones ανέκοψε το σερί τριμηνιαίων κερδών: ο «δείκτης φόβου»
Η αύξηση του δείκτη Cboe Volatility Index (VIX) συνδέεται ίσως περισσότερο με την πτωτική τάση της αγοράς
Ανεκόπη μετά από εννέα συνεχόμενα τρίμηνα το σερί κερδών για τους δείκτες Dow Jones και S&P 500, με το «Marketwatch» να αναφέρει ως σαφέστερο λόγο τον δείκτη VIX, γνωστό ως «δείκτη φόβου» της Wall Street.
Ο Dow Jones σημείωσε τριμηνιαία πτώση άνω του 2,3%, ανακόπτοντας το μεγαλύτερο σερί τριμηνιαίων κερδών από τα 11 συνεχόμενα τρίμηνα έως το γ’ τρίμηνο του 1997.
Ο S&P 500 κατέγραψε τριμηνιαία πτώση 1,2%, τερματίζοντας το μεγαλύτερο σερί από το α’ τρίμηνο του 2015.
Όπως σημειώνει το «Marketwatch», υπάρχουν ίσως αρκετοί λόγοι που ευθύνονται για την ανακοπή μιας τέτοιας πορείας.
Στους πιο σημαντικούς βρίσκεται η εξομάλυνση νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία τον Μάρτιο αύξησε τα επιτόκια για πέμπτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015.
Επίσης, η αύξηση της αβεβαιότητας στην Ουάσιγκτον, μετά από μια σειρά από αποχωρήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump.
Τέλος, η εντατικοποίηση των φόβων για έναν εμπορικό πόλεμο, με τον Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και πιο στοχευμένων δασμών στις εισαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου: την Κίνα.
Ωστόσο, η αύξηση του δείκτη Cboe Volatility Index (VIX), συνδέεται ίσως περισσότερο με την πτωτική τάση της αγοράς.
Σύμφωνα με τη WSJ Market Data Group, ο δείκτης VIX παρουσίασε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο, σημειώνοντας αύξηση 81%, από το «άλμα» που είχε καταγράψει στο τρίτο τρίμηνο του 2011, στον απόηχο της ιστορικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard & Poor's.
Σημειώνεται ότι ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες, με μία αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, ενώ πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις φυσιολογικές τιμές να κυμαίνονται στις 11 μονάδες.
Οι κινήσεις του δείκτη κατά τους προηγούμενους 18 μήνες ήταν υποτονικές, με την περίοδο αυτή να λήγει στις 5 Φεβρουαρίου, όταν ο δείκτης «εκτοξεύτηκε» κατά 115%.
Από τότε που η περίοδος της αφύσικης ηρεμίας τερματίστηκε απότομα, ο δείκτης ενισχύθηκε, διαπραγματευόμενος κοντά στον ιστορικό μέσο όρο του, περίπου 19 ή 20 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης