Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η κυβέρνηση ενισχύει άμεσα τις ΕΔ γιατί ανησυχεί για σύγκρουση με την Τουρκία

Η κυβέρνηση ενισχύει άμεσα τις ΕΔ γιατί ανησυχεί για σύγκρουση με την Τουρκία
Όπλα, ανταλλακτικά, συντηρήσεις, υποστήριξη.
Με έναν νόμο και με διαδικασίες που θα έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος (fast track) η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει τις βασικές εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας. Όπως φάνηκε από την χθεσινή «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες, για τη συντήρηση του οπλοστασίου των Ένοπλων Δυνάμεων και όπως φαίνεται συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, καθ’ ότι αντιλαμβάνονται την απειλή και τις προκλήσεις.
Πιστεύεται ότι η δέσμη προγραμμάτων αφορά κυρίως συμβάσεις FOS (Follow On Support) για μείζονα οπλικά συστήματα, αγορά ανταλλακτικών για την αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων και αναπλήρωση αποθεμάτων,, κάποιες διαδικαστικές αναβαθμίσεις κ.ά. Η προσπάθεια, βέβαια, γίνεται για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο αναγκών, που έχουν συσσωρευτεί από την ουσιαστική ανυπαρξία τέτοιων διαδικασιών για σχεδόν δέκα χρόνια, που έχουν σταδιακά επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το αξιόμαχο των ΕΔ, παρά τις κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσεις.
Στη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, μίλησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ Νίκος Τσούνης και ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου, οι οποίοι παρουσίασαν διεξοδικά την κατάσταση του οπλοστασίου, αλλά και τις λίστες άμεσης προτεραιότητας του κάθε κλάδου στην κατεύθυνση της διατήρησης της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα:
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το μεγαλύτερο σκέλος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την πρόταση που έχει κατατεθεί για την έγκριση δαπανών 1 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη επείγουσων αναγκών.

Σχετική εικόνα
Στην περίπτωση της Π.Α. κατ’ αρχάς ζητήθηκε η έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού περί τα 55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου των μεταφορικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (C-130 και C-27). Ωστόσο, το πρόγραμμα προτεραιότητας είναι εκείνο της αναβάθμισης 85 μαχητικών τύπου F-16, το οποίο εξακολουθεί να εκκρεμεί με τελική ημερομηνία διευθέτησης την 30η Απριλίου, προκειμένου να μην ξεπεραστεί η «οροφή» του περίπου 1,1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογισθεί από την κυβέρνηση.
Στις άμεσες ανάγκες της Π.Α. περιλαμβάνεται, επίσης, η συντήρηση των υφιστάμενων Μιράζ-2000, αλλά και του οπλισμού που φέρουν τα γαλλικά αεροσκάφη.

Αποτέλεσμα εικόνας για meko 2000 frigate
Για το Π.Ν. η πλέον πιεστική ανάγκη είναι αυτή της άμεσης αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες είναι και οι κύριες και νεότερης κατασκευής μονάδες επιφανείας που διαθέτει.
Δεν διαφαίνεται όμως ότι οι χθεσινές διαδικασίες περιέλαβαν κάποιο μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα όπως η αναβάθμιση των F-16 ή η προμήθεια νέων μονάδων επιφανείας από το ΠΝ, ούτε καν σε επίπεδο ενημέρωσης.
Πέραν, όμως, της υποστήριξης υφιστάμενων συστημάτων, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθήθηκαν και κάποια προγράμματα περιορισμένης έκτασης νέων συστημάτων, κυρίως πυρομαχικών και όπλων για την ενίσχυση του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων των ΕΔ.
Πρακτικά, οι συγκεκριμένες κινήσεις θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες σημαντικές μονάδες των Ε.Δ., γι’ αυτό και οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν για την προμήθεια νέων εξοπλισμών βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της ωρίμανσης. Σημαντική είναι, επίσης, η συζήτηση στο εσωτερικό των Ε.Δ. για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων, κάτι το οποίο απασχόλησε και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης