Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στη Wall Street, εν μέσω προσπάθειας ανάκαμψης στον τεχνολογικό κλάδο

Ήπια κέρδη στη Wall Street, εν μέσω προσπάθειας ανάκαμψης στον τεχνολογικό κλάδο
Με ήπια άνοδο άνοιξε η Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψει από το χθεσινό sell-off στον τεχνολογικό κλάδο
Με άνοδο άνοιξε σήμερα (3/4/2018) η Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψει από το χθεσινό sell-off στον τεχνολογικό κλάδο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν, ωστόσο, τη «μάχη» των εμπορικών αντιποίνων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,4% στις 23.734 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,4% στις 2.590 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,6% υψηλότερα, στις 6.908 μονάδες.
Οι τεχνολογικές μετοχές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης μετά τη χθεσινή «βουτιά», με τις Amazon, Netflix και Alphabet να κινούνται υψηλότερα.

Χθες, η Wall Street έκλεισε με σημαντικές απώλειες, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να εισέρχονται σε έδαφος διόρθωσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, λόγω των φόβων για το ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου, αλλά και των ανησυχιών γύρω από τον τεχνολογικό κλάδο.
Η τεχνολογία ήταν ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας άνοδο 23% μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας.
Ωστόσο, ο κλάδος έχει βρεθεί υπό πίεση πρόσφατα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νέοι και αυστηρότεροι κανόνες για τη λειτουργία του τεχνολογικού κλάδου, στον απόηχο του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook, αλλά και του «πολέμου» που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατά της Amazon, κατηγορώντας την ότι δεν πληρώνει αρκετούς φόρους και ότι λαμβάνει αδικαιολόγητα φθηνές χρεώσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων, επιβαρύνοντας τον παραδοσιακό κλάδο λιανεμπορίου.
Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού «βούλιαξε» χθες περισσότερο από 5%, ενώ βαριές απώλειες σημείωσαν και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως Facebook, Alphabet και Netflix.
Οι ανησυχίες γύρω από έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις αγορές.
ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσιγκτον, Cui Tiankai, δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο απαντήσει σε ενδεχόμενους νέους δασμούς που θα επιβάλουν σε βάρος του οι ΗΠΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι τα αντίμετρα θα είναι ίδιας αναλογίας, κλίμακας και έντασης.
Μάλιστα, τα σχόλια του Cui ήταν τα πρώτα που καταδεικνύουν ότι η Κίνα αναμένεται να αντιδράσει απέναντι στα νέα εμπορικά μέτρα που εξετάζουν οι ΗΠΑ αναφορικά με τις εισαγωγές από το Πεκίνο.
Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει νέους δασμούς σε προϊόντας ύψους 50 δισ. δολ. ως «τιμωρία» για την ευρύτατη παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που θεωρεί ότι έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα η Κίνα.
«Εάν πράξουν κάτι τέτοιο, τότε θα λάβουμε αντίμετρα της ίδιας αναλογίας, την ίδιας κλίμακας και τις ίδιας έντασης», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Cui, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «η Κίνα έχει σημειώσει ικανοποιητικό πρόοδο στην ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και είναι έτοιμη να εξετάσει περιπτώσεις στις οποίες σημειώθηκαν παραβιάσεις».
Την περασμένη Παρασκευή (30/3) ο αντιπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, πρότεινε μάλιστα με συγκεκριμένα κινεζικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, ώστε να αντισταθμιστεί η ζημία που προκλήθηκε στην αμερικανική οικονομία από τις πολιτικές της Κίνας.
Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των δασμών της σε αμερικανικά προϊόντα, η Κίνα προέτρεψε τις ΗΠΑ να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ζημία στις σχέσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης