Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γερμανική εισαγγελία προτείνει την έκδοση του Puigdemont στην Ισπανία

Η γερμανική εισαγγελία προτείνει την έκδοση του Puigdemont στην Ισπανία
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το αρμόδιο γερμανικό δικαστήριο του Σλέσβιχ τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες
Πραγματικές διαστάσεις αποκτά πλέον η προοπτική της έκδοσης στην Ισπανία του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Carles Puigdemont, μετά την εισαγγελική πρόταση που έγινε σήμερα (3/4/2018) προς το αρμόδιο δικαστήριο της Γερμανίας.
Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της Γερμανίας, όπου κρατείται ο αυτονομιστής, αναγνωρίζει σε ανακοίνωσή του την εγκυρότητα στο γερμανικό δίκαιο των δύο βασικών κατηγοριών της «στάσης» και της "υπεξαίρεσης πόρων" που έχει απαγγείλει η ισπανική δικαιοσύνη σε βάρος του Puigdemont και ζητεί την παραμονή του υπό κράτηση ενόψει της έκδοσής του.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί ωστόσο από το αρμόδιο γερμανικό δικαστήριο του Σλέσβιχ τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
Μετά «την λεπτομερή αξιολόγηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» που εκδόθηκε από την ισπανική δικαιοσύνη στις 23 Μαρτίου, η γερμανική εισαγγελία έκρινε ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι «δυνάμει αποδεκτό» και αιτιολογεί την «παραμονή υπό κράτηση» του Puigdemont λόγω του «κινδύνου διαφυγής» που υπάρχει αν αφεθεί ελεύθερος.
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, ο οποίος καθαιρέθηκε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου, συνελήφθη στα τέλη του Μαρτίου στη βόρεια Γερμανία.
Εκεί είχε μεταβεί από τη Φινλανδία οδικώς, για να επιστρέψει στο Βέλγιο, όπου έχει εγκατασταθεί για να αποφύγει την ισπανική δικαιοσύνη μετά την αποτυχία της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Έκτοτε ο Puigdemont κρατείται στην γερμανική πόλη Νόιμινστερ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης