Τελευταία Νέα
Οικονομία

Spiegel: Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της

Spiegel: Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της
Διχασμένα τα γερμανικά κόμματα με τη γαλλική πρόταση που συνδέει το χρέος με τη ρήτρα ανάπτυξης
Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τον στόχο της ελάφρυνσης του χρέους, εκφράζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Μάλιστα το δημοσίευμα καταφθάνει μία ημέρα μετά αντίστοιχο της Handelsblatt, γεγονός που ίσως δείχνει ότι ο γερμανικός Τύπος έχει, με τη σειρά του, αλλάξει στάση έναντι στο συγκεκριμένο ελληνικό αίτημα, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.
Το Spiegel αναφέρεται στο δημοσίευμα της Handelsblatt, τονίζοντας ότι η γερμανική εφημερίδα έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα report το οποίο δείχνει ότι ο ESM εξετάζει τη γαλλική πρόταση, η οποία συνδέει άμεσα το χρέος με την πορεία της ανάπτυξης, κάτι το οποίο επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι βάσει της γαλλικής πρότασης εάν η μέση ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε διάστημα πέντε ετών είναι χαμηλότερη του 2,8% τότε η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων.
Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8% και 3,4% θα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων.
Παράλληλα, προσθέτει το Spiegel, ανάλογη συμφωνία είχε υπάρξει και για το γερμανικό χρέος, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπάρχουν, βέβαια, όπως είναι φυσικό και οι χώρες οι οποίες έχουν αντιρρήσεις και θέλουν να υπάρξει σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Το οικονομικό συμβούλιο του CDU τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων προς την Ελλάδα ούτως ώστε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Μετά από 10 χρόνια που διήρκησε η προσπάθεια διάσωσης, δεν υπάρχει λόγος να χαλαρώσουμε.
Θα πρέπει να υπάρξει πίεση για να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε ο Wolfgang Steiger, Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών.
Πιο επιθετικός ο αντιπρόεδρος του FDP, Christian Durr ο οποίος υποστήριξε ότι σαφώς «δεν πρέπει η Ελλάδα να βουλιάξει λόγω του υψηλού της χρέους.
Όμως θα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν τον ΦΠΑ ή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, διαφορετικά δεν θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της.
Το FDP καλεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz, να μην υποχωρήσει στη γαλλική πρόταση και να τονίσει ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα υπάρξει όσο η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης