Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Εκ βάθρων αλλαγές στον εκλογικό νόμο προτείνει η κυβέρνηση – Μείωση των βουλευτών

Γαλλία: Εκ βάθρων αλλαγές στον εκλογικό νόμο προτείνει η κυβέρνηση – Μείωση των βουλευτών
Συμφωνία Macron - αντιπολίτευσης για μείωση κατά 30% των βουλευτών αλλά και αλλαγή του εκλογικού νόμου
Στη μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά σχεδόν το ένα τρίτο και την εισαγωγή συγκεκριμένου ποσοστού αναλογικής εκπροσώπησης, εισηγείται η γαλλική κυβέρνηση, σε μία ευρεία μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος της χώρας.
Πρόκειται για πρόταση την οποία είχε, άλλωστε, καταθέσει και προεκλογικά ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος εμφανίζεται απόλυτα έτοιμος να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις του.
Όμως και η αντιπολίτευση συμφωνεί με τα παραπάνω μέτρα, γεγονός το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες για να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω αλλαγές.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, εάν εγκριθούν από τις δύο σώματα του κοινοβουλίου, θα επιταχύνουν τη νομοθετική διαδικασία και θα δώσουν μεγαλύτερη φωνή σε ομάδες που σήμερα δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.
«Αυτοί οι νόμοι θα συμβάλουν σε μια βαθιά ανακαίνιση της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ζωής, με πνεύμα ευθύνης, αντιπροσωπευτικότητας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Phillippe.
Ο αριθμός των βουλευτών - τόσο στην Κάτω Βουλή της Εθνικής Συνέλευσης όσο και στη Γερουσία - θα μειωθεί κατά 30%, υποστήριξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Η συμφωνία, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον επικεφαλής της γερουσίας, απαλλάσσει τον Macron από την  ανάγκη προκήρυξης δημοψηφίσματος για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις.
Περίπου το 15% των βουλευτών της Κάτω Βουλής, το νομοθετικό σώμα που έχει «την τελευταία λέξη», θα εκλεγούν μέσω αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές του 2022.
Πάντως την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το αναλογικό σύστημα ψηφοφορίας, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κέρδισε έναν πρωτοφανή αριθμό βουλευτών.
Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το 13% των ψήφων στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2017 στο σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα της Γαλλίας, το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε μόνο 8 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης