Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Γκρίνια» από τους δανειστές για τις καθυστερήσεις σε ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης και προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης

«Γκρίνια» από τους δανειστές για τις καθυστερήσεις σε ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης και προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης
Τα δύσκολα ξεκινούν από την Πέμπτη 12/4 με την συνεδρίαση του Euro Working Group όπου θα συζητηθεί η πρόοδος στα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης.
Με την γκρίνια και την δυσφορία των δανειστών έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση η οποία έχει μείνει πίσω στα προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης ενώ στα… μισά του δρόμου  βρίσκεται ακόμη το «ολιστικό» σχέδιο της ανάπτυξης το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη αποσταλεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποσχεθεί ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης θα ήταν έτοιμο πριν από το Πάσχα για να προλάβουν να το μελετήσουν οι θεσμοί πριν αυτό φτάσει να συζητηθεί στο Eurogroup στην Σόφια της Βουλγαρίας στις 27 Απριλίου.
Όμως τα μέτρα, κυρίως για τα εργασιακά και το μισθολογικό (αύξηση κατώτατου μισθού) που προσπαθεί να ενσωματώσει σε αυτό η ελληνική πλευρά το καθιστούν ανέτοιμο.
Οι δανειστές έχουν διαφορετική οπτική από την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις στη μετά το μνημόνιο εποχή (εκκαθάριση «κόκκινων δανείων» ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση κλειστών αγορών, δημόσια διοίκηση κ.ά) με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να μην μπορούν να βρουν κοινά σημεία στο σχέδιο.
Τα πρώτα «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ τους έχουν ήδη ενώ ο ελιγμός από την κυβέρνηση για την αποφυγή νέων δεσμεύσεων με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα αποτελέσει κομμάτι του υβριδικού μνημονίου, καθιστούν μία 5η αξιολόγηση τις συζητήσεις για το θέμα αυτό.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα κολασμένο δίμηνο για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Τα δύσκολα ξεκινούν από την Πέμπτη 12/4 με την συνεδρίαση του Euro Working Group όπου θα συζητηθεί η πρόοδος στα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης.
Η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις 12 με 13 από αυτά με τα μεγάλα αγκάθια όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της ΔΕΗ, η οριστική κατάργηση του  ΕΚΑΣ να έχουν μετατεθεί για αργότερα.
Η επόμενη καθοριστική χρονική στιγμή είναι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Εκεί θα τεθεί στο τραπέζι το θέμα του χρέους και εκεί θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις του Ταμείου προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα.
Την επομένη της λήξη της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, στις 23 Απριλίου θα ανακοινωθεί η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ για το 2017, από την Eurostat  με βάση το οποίο θα κριθεί το κατά πόσο το αφορολόγητο θα έρθει μπροστά ή θα μείνει για την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Να σημειωθεί ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων έσπευσε να ανακοινώσει την Μεγάλη Παρασκευή την εκτίμησή του, ανεβάζοντας τον πήχη του πλεονάσματος στο 3,4% του ΑΕΠ.
Ο στόχος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο Staff Level Agreement από τον Μάιο έχει ήδη μεταφερθεί για τον Ιούνιο, όπως και η συνολική συμφωνία για χρέος, εποπτεία, 4η αξιολόγηση έχει πάει για το Eurogroup της 12ης Ιουλίου αντί της 21ης Ιουνίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης