Το διπλό παιγνίδι της Ρωσίας στο Αιγαίο...

Το διπλό παιγνίδι της Ρωσίας στο Αιγαίο...
Ξαφνική συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν
Συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα εντός του 2018, όπως επιβεβαιώθηκε από τον ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Andrei Maslov, ο οποίος δήλωσε πως «οι πύραυλοι S-400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα» χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, αδιανόητη μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. Δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα, η οποία στο παρελθόν κατείχε ανάλογα οπλικά συστήματα», δήλωσε χαρακτηρισικά ο κ. Maslov.
Ερωτηθείς για το αν ο ρώσος πρόεδρος, έθεσε στον Tayip Erdogan το ζήτημα των δύο Eλλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αγκυρα, απέφυγε να απαντήσει, σχολιάζοντας ότι δεν ξέρει τι συζητήθηκε καθώς ο ίδιος δεν ήταν παρών.
Όπως είπε, το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, δεν μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος, μια υπεύθυνη χώρα. Μεταξύ ημών υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός», είπε χαρακτηριστικά.
Για το Σκοπιανό ο κ. Maslov ανέφερε πως η Ρωσία αποδέχεται οποιαδήποτε λύση βρεθεί χωρίς πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχτεί και στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

«Ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τσίπρα στη Ρωσία»

Ο Maslov είπε πως «τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική στις σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Αυτό αποδεικνύεται όπως είπε και από το γεγονός ότι τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν τέσσερις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο, ενώ έχουν μιλήσει επτά φορές στο τηλέφωνο».
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πρόσκληση του κ. Putin στον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Ρωσία η οποία, όπως είπε, έγινε δεκτή και έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία δια της διπλωματικής οδού, ενώ εκτίμησε πως η επίσκεψη αυτή μπορεί να γίνει εντός του έτους.
Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν. Υπενθύμισε πως την περσινή χρονιά η μεγαλύτερη επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ ήταν ρωσική και επρόκειτο για ξενοδοχειακή εγκατάσταση στην Ελούντα.


www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS