Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης και χρέος στο σημερινό EWG – Εκτός «ατζέντας» το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης

Προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης και χρέος στο σημερινό EWG – Εκτός «ατζέντας» το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη λάβει το μήνυμα από τους δανειστές ότι η όποια διευθέτηση του χρέους θα δοθεί υπό όρους και προϋποθέσεις
(upd) Χρέος και προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης θα βρεθούν «επί τάπητος» στη σημερινή (12/4) συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) όπου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Εκτός «ατζέντας» θα μείνει το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς οι οποίοι διαφωνούν με ορισμένες από τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις της «επόμενης μέρας». Θεωρούν δηλαδή ότι κινούνται στη λογική των παροχών και όχι στο πλαίσιο συμμόρφωσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν οι αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - δανειστών για το αναπτυξιακό σχέδιο θα συνεχιστούν μέχρι το «παρά ένα» του Eurogroup της 27ης Απριλίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις του νέου προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance).
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη λάβει το μήνυμα από τους δανειστές ότι η όποια διευθέτηση του χρέους θα δοθεί υπό όρους και προϋποθέσεις.
Άλλωστε στο σημερινό EWG αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSΜ) και οι Γάλλοι.
Τα σενάρια του ESM προβλέπουν την επιβολή πλαφόν 1,5% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι χαμηλότερος από το 3,25%.
Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες από την πλευρά τους έχουν κατεβάσει πρόταση μείωσης των δαπανών για το χρέος, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4% (σε ονομαστικού όρους), και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ ( πάντα σε ονομαστικούς όρους), τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.
Η γαλλική πρόταση αποτελεί μέρος του «πακέτου» με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ESM που προβλέπουν: επιμήκυνση χρόνου ωριμάσεων δανείων, κλείδωμα επιτοκίων, εξόφληση ακριβών δανείων, όπως αυτά που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλαφόν πληρωμής των τόκων ίσο με 1,5% του ΑΕΠ ετησίως και όριο για την πληρωμή χρεολυσίων 2% του ΑΕΠ για το σύνολο των δανείων (130,9 δισ. ευρώ) προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο τραπέζι του EuroWorking Group θα εξεταστεί επίσης η πρόοδος στα 88 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού, η οποία θα αποσαφηνιστεί, ή τουλάχιστον έτσι εκτιμάται, κατά την εαρινή σύνοδό του στις 20-22 Απριλίου.
Με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εοιμάζει ταξίδι στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς.
Αυτή η συνάντηση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ αν και πρακτικά, ο χρόνος είναι ελάχιστος.
Εφόσον δεν συμβεί αυτό τότε οι δύο άνδρες θα τα πουν στην Ουάσιγκτον, ενώ όλοι θα περιμένουν τις τοποθετήσεις του για το ελληνικό ζήτημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης