Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σημαντικές συναντήσεις αμερικανών παραγόντων με τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος

Σημαντικές συναντήσεις αμερικανών παραγόντων με τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΥΠΕΘΑ σήμερα...
Στη σκιά της διαφαινόμενης συμμαχικής επίθεσης στη Συρία, παρατηρείται σημαντική κινητικότητα στις επαφές των αμερικανικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Σήμερα συνεδριάζει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Στην αντζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια, καθώς επίσης στην αμυντική συνεργασία των δυο χωρών. Ανάμεσα σε άλλα και η οριστική συμφωνία για την μεταστάθμευση δύο Αμερικανικών UAV’s MQ-9 Reaper στη Λάρισα. Όπως είχαμε γράψει (εδώ) τα δύο UAV’s και το προσωπικό που τα υποστηρίζει βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, απ΄ όπου και θα επιχειρούν. Αναμενόταν η τυπική υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας κι έτσι σήμερα επισημοποιείται η συνεργασία.
Ελπίζουμε ότι οι πτήσεις των δύο MQ-9 θα έχουν κάποια επιχειρησιακή χρησιμότητα και για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στο Πεντάγωνο, βρέθηκε και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής [United States Air Forces in Europe (USAFE), Air Forces Africa (AFAFRICA)] και Διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Πτέραρχος Tod D. Wolters, τον οποίο υποδέχθηκε  ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος(Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, όπως είχαμε γράψει (εδώ).
Ο πτέραρχος Tod D. Wolters είχε γίνει δεκτός και από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη  και κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Παραχώρηση UAV’s από τις ΗΠΑ “κυνηγά” η Ελλάδα!

Έστω και αργά η Ελλάδα προσπαθεί να "μπαλώσει" το κενό που έχει η άμυνα της στον τομέα της χρήσης UAV. Την εποχή που όχι μόνο η Τουρκία, αλλά όλες οι χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν στον υπερθετικό βαθμό αυτά τα όπλα, η Ελλάδα "τρέχει" να καλύψει τα κενά της σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα τρία UAV’s που η Ελλάδα θα πάρει με τη μέθοδο της εκμίσθωσης από το Ισραήλ, θα ζητηθούν από τις ΗΠΑ τρία -ίσως και περισσότερα- MQ-1 Predator απ΄ αυτά που έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στις συζητήσεις που θα ΄χει ο Α/ΓΕΕΘΑ στο ταξίδι του στις ΗΠΑ την 1η Μαίου, όπου και θα συναντήσει τον Αμερικανό Αρχηγό G. Dandford.
Τα MQ-1 μπορεί να αποσύρονται από τις ΗΠΑ αλλά είναι UAV’s που θα μπορούσαν να κάνουν πολύ καλή δουλειά για την Ελλάδα, στο Αιγαίο. Έχουν τη δυνατότητα να πετούν ατελείωτες ώρες σε πάρα πολύ μεγάλο ύψος, βλέποντας και καταγράφοντας τα πάντα.
Μπορούν να φέρουν οπλισμό, αλλά είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να τα παραχωρήσουν εξοπλισμένα. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα είναι πολύτιμη βοήθεια για την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης