Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε τέλμα το Σκοπιανό - Σε ναυάγιο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις μετά την Οχρίδα

Σε τέλμα το Σκοπιανό - Σε ναυάγιο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις μετά την Οχρίδα
Σε τέλμα το Σκοπιανό - Σε ναυάγιο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις μετά την Οχρίδα
Η συνάντηση Κοτζιά – Dimitrov στην Οχρίδα επιβεβαίωσε το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι συζητήσεις για το Σκοπιανό.
Η αναφορά των διπλωματικών πηγών ότι η Οχρίδα έφερε πιο κοντά τις δύο πλευρές αλλά το μεγάλο βήμα δεν έγινε, είναι χαρακτηριστική.
Καίτοι η ελληνική πλευρά θέλει να εμφανίζει το τέλμα ως συνέπεια των εσωτερικών συσχετισμών στα Σκόπια και της αδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι αμφίβολο εάν και το κυβερνών κόμμα έχει την διάθεση να προχωρήσει και να ξεπεράσει τις εσωτερικές δυσκολίες, ή κινείται με πιο κομψό τρόπο στην γραμμή του VMRO του Gruevski.
Επίσης είναι αμφίβολο εάν οι  βουλευτές του VMRO θα μεταβάλλουν την στάση τους υπό την πίεση των διώξεων για σκάνδαλα που τους βαραίνουν και δώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για την αναθεώρση του Συντάγματος.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βάζουν στην ζυγαριά την πίεση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ωστόσο παραγνωρίζουν ότι το ειδικό βάρος των ΗΠΑ είναι μειωμένο, ενώ η Γερμανία δεν έχει κανέναν λόγο για επίλυση του προβλήματος κατά τρόπο που θα ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα.
Και μόνο ότι μετά από τέσσερις μήνες συζητήσεων η χθεσινή συνάντηση Κοτζιά - Dimitrov, έβγαλε ότι συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα για την επίλυση του ονοματολογικού, δείχνει την αμηχανία στην οποία έχουν περιέλθει οι δύο πλευρές.
Ήταν άλλωστε εμφανής η αμηχανία στο σκυθρωπό πρόσωπο του Dimitrov και στο βεβιασμένο χαμόγελο του Νίκου Κοτζιά.
«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε τα ζητήματα, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα», ήταν η αμήχανη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για να καλύψει ότι η καθοριστική –όπως την προανήγγειλαν- συνάντηση με τον Dimitrov δεν απέδωσε.
Όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις - με άκομψο τρόπο και δίχως να έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα-, από κυβερντητικές και διπλωματικές πηγές διέερρεε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει προκύψει το σχέδιο συμφωνίας που θα έλθει στη Βουλή.
Όσο για τις χθεσινές (12/4) συνομιλίες ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Αθήνα δέχεται τη σύνθεση ονομασία καθώς επίσης και την υποσχετική μέσω της διεθνούς συμφωνίας για την αλλαγή του Συντάγματος.
Ωστόσο εκεί εξαντλούνται τα περιθώρια της ελληνικής πλευράς.
Τα Σκόπια θα έπρεπε να δεσμευτούν ότι η διεθνής συνθήκη για να ισχύσει θα τελεί υπό τον όρο της αλλαγής του Συντάγματος, κάτι που ο κ. Dimitrov προς το παρόν αρνείται.
Στις δηλώσεις του ο κ. Dimitrov έκανε λόγο για «αλυτρωτισμό των δύο πλευρών», ενώ και κατά την διάρκεια των συνομιλιών έβαλε θέμα απάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών από τα σχολικά βιβλία και των δύο χωρών.
Είναι σαφές ότι θεωρούν αλυτρωτισμό τις αναφορές στην ελληνική Μακεδονία.
Το ερώτημα είναι μέχρι που θα υποχωρήσει η ελληνική πλευρά και πόση είναι η αδυναμία των ΗΠΑ...

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης