Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Επιφυλάξεις για την πρόταση μεταρρύθμισης του ESM

Weidmann (Bundesbank): Επιφυλάξεις για την πρόταση μεταρρύθμισης του ESM
Επιφυλάξεις για την πρόταση μεταρρύθμισης του ESM, εξέφρασε ο Jens Weidmann
Επιφυλάξεις για την πρόταση μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εξέφρασε σήμερα (12/4/2018) ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι τάσσεται υπέρ προτάσεων για την ενσωμάτωση του ESM στο δίκαιο της ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, η πρόταση θα αποτύχει εάν περιορίσει τον έλεγχο των κρατών - μελών στον ESM, ο οποίος έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ.
«Αν το βήμα αυτό υπονόμευε το υφιστάμενο δικαίωμα των κρατών - μελών να έχουν λόγο, θα έπρεπε να απορριφθεί γιατί θα οδηγούσε σε μια απόκλιση των ευθυνών και των δράσεων, γιατί είναι τα κράτη - μέλη αυτά που προσφέρουν τις εγγυήσεις για τα ρίσκα που αναλαμβάνει ο ESM», τόνισε ο Weidmann από το Βερολίνο.
Η ΕΚΤ είχε αναφέρει νωρίτερα ότι τάσσεται υπέρ προτάσεων για την ενσωμάτωση του ESM στο δίκαιο της ΕΕ, αλλά είναι κατά του να ονομαστεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ο Weidmann τόνισε, πάντως, ότι θα είχε νόημα να δοθεί στον ESM ένας ισχυρότερος ρόλος στην πρόληψη των κρίσεων.
«Θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην εποπτεία του προϋπολογισμού των κρατών - μελών και θα μπορούσε να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο στην εύρυθμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους», δήλωσε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης