Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πάνοπλη η Ρωσία αναμένει την επίθεση της Δύσης στη Συρία

Πάνοπλη η Ρωσία αναμένει την επίθεση της Δύσης στη Συρία

Με ποιο οπλοστάσιο εξοπλίζει τις βάσεις της.
Παρόλο που τα "τύμπανα πολέμου" έχουν ελαττώσει τον ήχο τους τελευταία, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την "ηρεμία πριν την καταιγίδα". Ένα είναι σίγουρο. Οι αντιμαχόμενες παρατάξεις έχουν κάνει ήδη τις προετοιμασίες τους και συνεχώς τις συμπληρώνουν.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λίβανο απείλησε προχθές ότι σε περίπτωση προσβολής αμερικανικών πυραύλων στη Συρία, θα καταρρίψει όλους τους πυραύλους και τις βάσεις εκτόξευσής τους. Όλους δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι διαθέτουν το κατάλληλο οπλοστάσιο για να το επιχειρήσουν.

Πύραυλοι Triumph S-400

Προηγμένα συστήματα πυραύλων S-400 έχουν αναπτυχθεί τόσο στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ κοντά στη Λατάκια της Συρίας όσο και στη ναυτική βάση Ταρτούς στα παράλια.

Δεδομένου ότι πρόκειται για κινητές μονάδες, μπορούν σύντομα να μεταφερθούν και σε άλλα σημεία. Το ραντάρ των S-400 ανιχνεύει στόχους έως και 600 χλμ μακριά και μπορούν να καταρρίψουν από στρατιωτικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα μαχητικά μέχρι πυραύλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για s-400 range in syria
Κάθε φορτηγό-φορέας μεταφέρει τέσσερις πυραύλους με διαφορετικό βεληνεκές έκαστος και μπορούν να ανιχνεύσουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα. Αν και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής στα πεδία των μαχών, το ερώτημα εν προκειμένω είναι αν η Ρωσία διαθέτει αρκετές συστοιχίες για να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων με Τόμαχωκ. Πάντως η Μόσχα έχει στη Συρία και κάποιες συστοιχίες S-300, μιας παλαιότερης εκδοχής των ίδιων πυραύλων, παρόμοιους με αυτούς που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας K-300P Bastion

Το προηγμένο πυραυλικό σύστημα Bastion, που πιστεύεται ότι έχουν αναπτύξει οι Ρώσοι στη ναυτική βάση Ταρτούς, είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Yakhont οι οποίοι μπορούν να καλύψουν μία παράκτια περιοχή εύρους 600 χλμ πλήττοντας αεροσκάφη και στόχους στο έδαφος.

Η κάθε πυροβολαρχία διαθέτει 24 βλήματα τα οποία έχουν εμβέλεια 300 χλμ και μπορούν να εκτοξευτούν με ρυθμό ένα βλήμα ανα 2,5 δευτερόλεπτα.
Το σύστημα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από την στιγμή που ειδοποιηθεί και βρίσκεται σε κίνηση μέσα σε 5 λεπτά. Το βλήμα κινείται με ταχύτητα 750 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και δεν χρειάζεται καθοδήγηση κατά την πτήση του προς το στόχο.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε το σύστημα αυτό για να εξαπολύσει μια συντονισμένη επίθεση κατά ανταρτών στη Συρία το 2016. Τέτοια συστήματα πιστεύεται ότι αγόρασε και ο Άσαντ.

Πύραυλοι Pantsir-S1

Η Μόσχα έχει αναπτύξει επίσης συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1 στη Χμεϊμίμ και την Ταρτούς. Πρόκειται για φορητό σύστημα με πυραύλους εδάφους-αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που διαθέτουν και οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Μπορεί να καταρρίψει ακόμη και πυραύλους κρουζ, ενώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη Συρία σε διάφορες περιπτώσεις κατά drones και πυραύλων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Pantsir-S1

Πολεμικά πλοία

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 10 με 15 πολεμικά πλοία, σκάφη συνοδείας και υποβρύχια στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων οι φρεγάτες «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς» και «Ναύαρχος Έσεν», οι οποίες είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Κρουζ.

Σύμφωνα με σημαίνοντα Ρώσο πολιτικό, αλλά και όπως πιστοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες, τα περισσότερα πλοία απέπλευσαν από τη ναυτική βάση στην Ταρτούς «για λόγους ασφαλείας».
Συμμετέχουν, όμως, σύμφωνα με την Kommersant, σε ασκήσεις επίδειξης ισχύος με πραγματικά πυρά κοντά στις ακτές της Συρίας. Η ίδια ρωσική εφημερίδα λέει ότι η Μόσχα έστειλε στην περιοχή και το αεροσκάφος ανθυποβρυχιακής δράσης Il-38N.

Πολεμικά αεροσκάφη

Η Ρωσία πιστεύεται ότι διαθέτει δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, μεταξύ των οποίων μαχητικά, βομβαρδιστικά και αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιεί και μια άλλη συριακή αεροπορική βάση για τα επιθετικά της ελικόπτερα.


Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να κινητοποιηθούν και στρατηγικά βομβαρδιστικά από τη Ρωσία, ενώ στο παρελθόν έχουν πληγεί στόχοι στη Συρία από πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης