Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν μπορεί οι ξένοι μέτοχοι που επένδυσαν 1,5 δισ ευρώ…στις τράπεζες να ναρκοθετούν το μέλλον της Ελλάδος

Δεν μπορεί οι ξένοι μέτοχοι που επένδυσαν 1,5 δισ ευρώ…στις τράπεζες να ναρκοθετούν το μέλλον της Ελλάδος
Το ΤΧΣ δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε κανένα σχεδιασμό για αύξηση κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών ο Paulson σε Πειραιώς και Alpha bank και το Fairfax στην Eurobank είναι αληθές επένδυσαν πάνω από 1,5 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας σε δύσκολες στιγμές τον κλάδο και κατ΄ επέκταση την οικονομία.
Η στήριξη όμως αυτή είχε επενδυτικά κίνητρα και κερδοσκοπικά.
Δεν ήταν μια φιλανθρωπία των funds υπέρ της Ελλάδος.
Ήταν μια επένδυση που μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει αλλά σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να αποδώσει εάν η Ελλάδα δεν έχανε πολύτιμο χρόνο το 2015.
Οπότε η αποτυχία αυτή δεν βαρύνει και δεν πρέπει να βαρύνει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους για να αντιμετωπίσουν την αποτυχία της χώρας.
Όμως ένας επενδυτής γνωρίζει ότι κάθε φορά που επενδύει διατρέχει τον κίνδυνο της ζημίας.
Ο Paulson ή το Fairfax επένδυσαν κεφάλαια γνωρίζοντας τα ρίσκα ότι οι επενδύσεις σε μετοχές ήταν, είναι και θα παραμείνουν υψηλού ρίσκου.
Φθάνοντας στο σήμερα.
Οι βασικοί μέτοχοι των 3 από τις 4 μεγάλες τράπεζες ο Paulson με 9,23% στην Πειραιώς και 7,3% στην Alpha bank και το Fairfax στην Eurobank με περίπου 18% δεν συναινούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Αυτή η στρατηγική είναι λάθος.
Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests οπότε δεν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου θα πουν πολλοί ωστόσο αυτή η προσέγγιση είναι 100% λανθασμένη.
Η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών έχει υποβαθμιστεί.
Σε σύνολο tangible book 29 δισεκ. η αναβαλλόμενη φορολογία DTA δηλαδή τα λογιστικά κεφάλαια είναι 21,2 δισεκ. η μεγαλύτερη σχέση πραγματικών έναντι λογιστικών μη υπαρκτών κεφαλαίων παγκοσμίως.
Η ελληνική νομοθεσία το επιτρέπει οπότε το αποδέχεται και η ΕΚΤ.
Οι διεθνείς επενδυτές όμως γνωρίζουν ότι ποιοτικά τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ υποβαθμισμένα.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες και για άλλους λόγους εξίσου σημαντικούς.
Έχοντας οι τράπεζες μεγάλα capital buffer δηλαδή κεφαλαιακά αποθέματα θα μπορέσουν να πουλήσουν επιθετικότερα προβληματικά δάνεια και να απορροφήσουν ζημίες από τις πωλήσεις προβληματικών δανείων.
Π.χ. μια τράπεζα εάν ανακοινώσει ότι πουλάει 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια μπορεί να εγγράψει ζημία 1 ή 1,5 δισεκ. θα πρέπει να έχει κεφάλαια για να απορροφήσει αυτή την ζημία.
Τι σημαίνει όμως εφάπαξ πώληση 10 δισεκ. ότι μια τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα προβληματικά της δάνεια 50% στιγμιαία.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα υγιή αναπτυξιακά σχέδια των επιχειρήσεων σε πρώτη φάση.
Δεν μπορεί να συντηρούνται τράπεζες zombie και να υποστηρίζουμε ότι διαθέτουμε υγιείς και κεφαλαιακά επαρκείς τράπεζες.
Εάν σήμερα οι τράπεζες πουλούσαν 95 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα εφάπαξ θα ενέγραφαν ζημία περίπου 17 με 18 δισεκ. άρα 29 δισεκ. tangible book - 18 δισεκ. οι ζημίες από μια εφάπαξ πώληση οι τράπεζες διαθέτουν 11 δισεκ. κεφάλαια.
Αυτά είναι τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών και έτσι εξηγείται γιατί αποτιμώνται στο χρηματιστήριο με P/BV στο 0,30 και όχι στο 1 όπως ορισμένες μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη.
Το 0,30 P/BV δεν οφείλεται στα stress tests και στην ανησυχία για αυξήσεις κεφαλαίου αλλά στο ότι η αγορά πιστεύει ότι το 1000 ευρώ κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών αξίζουν 300 ευρώ.

Γιατί οι βασικοί μέτοχοι πρέπει να στηρίξουν αυξήσεις κεφαλαίου

Βρισκόμαστε στην φάση όπου η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα, όχι με ταχύτητα, όχι με δυνατό βηματισμό, όχι με αέρα επιτυχίας.
Όμως η Ελλάδα πραγματοποιεί ένα βήμα προς τα εμπρός.
Το Grexit μηδενίστηκε ως πιθανότητα και η Ελλάδα έχει βάσιμες ελπίδες να επανέλθει στην κανονικότητα.
Όμως δεν μπορεί να συμβεί αυτό με τις ελληνικές τράπεζες να σέρνονται.
Δεν μπορεί ένας κλάδος να βγάζει κάθε χρόνο ζημίες (ικανοποίηση εργαζομένων και κράτους λόγω φόρων), να μην διανέμει μερίσματα (ικανοποίηση μετόχων) και να μην χρηματοδοτεί την οικονομία (ικανοποίηση κοινωνίας).
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν μπορούν να προσφέρουν αυτή την τριπλή ικανοποίηση.
Οι βασικοί μέτοχοι πρέπει να στηρίξουν τις τράπεζες γιατί με αυτό τον τρόπο στηρίζουν την εθνική ελληνική οικονομία.
Όσοι το πράξουν θα ανταμειφτούν.
Π.χ. το Fairfax θα μπορούσε σε μια ΑΜΚ 1 ή 1,5 δισεκ. να βρεθεί να ελέγχει όχι το 18% αλλά το 30% της Eurobank και να ενισχύσει τις πιθανότητες να πάρει πίσω τα χρήματα του και να πετύχει η επένδυση του που φθάνει στα 923 εκατ ευρώ.
Εάν όμως οι βασικοί μέτοχοι δεν θέλουν να ξανακούσουν για νέες αυξήσεις κεφαλαίου π.χ. Paulson τότε πως προσφέρουν στην ελληνική εθνική οικονομία;
Εάν δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους μετόχους.
Οι τράπεζες είναι ατμομηχανή της οικονομίας και το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω… το εμπρός θέλει αποφασισμένους μετόχους που θα επενδύσουν εκ νέου γνωρίζοντας ότι αυτή την φορά θα είναι διαφορετικά.
Ας αποδεχθούν ότι έπαιξαν και έχασαν.
Στο νέο παιχνίδι δεν θα ξαναχάσουν.

Σοβαρή υποσημείωση

Το ΤΧΣ δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε κανένα σχεδιασμό για αύξηση κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν δεν μπορεί να συμμετάσχει ας αναλάβει το ρίσκο της ζημίας και του dilution της απίσχνασης.
Το ΤΧΣ με 40% στην Εθνική, 26% στην Πειραιώς, 11% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank να μην μπει εμπόδιο σε καμία προαιρετική αύξηση κεφαλαίου.
Ας παραιτηθεί ως παλαιός μέτοχος και ας αφήσει τις τράπεζες να αναπτυχθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης