Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με ιμιτασιόν λύσεις για χρέος, έξοδο από τα μνημόνια και τράπεζες ναρκοθετείται η ανάκαμψη, παγίδα για τις μετοχές

Με ιμιτασιόν λύσεις για χρέος, έξοδο από τα μνημόνια και τράπεζες ναρκοθετείται η ανάκαμψη, παγίδα για τις μετοχές
Η λύση για το χρέος δεν θα το καταστήσει βιώσιμο, θα τμηματοποιηθεί και δεν θα αλλάξει το προφίλ βιωσιμότητας.
Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα επιλέγει τον λάθος δρόμο, μετά από 8 χρόνια μνημονιακού παραλογισμού αλλά και επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων απομένουν 4 μήνες πριν γυρίσει σελίδα…
Η αλλαγή σελίδας όμως στηρίζεται σε ιμιτασιόν λύσεις και στους 3 βασικούς τομείς της εθνικής οικονομίας

- Η λύση για το χρέος δεν θα το καταστήσει βιώσιμο, θα τμηματοποιηθεί και δεν θα αλλάξει το προφίλ βιωσιμότητας.
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα και οι ευρωπαίοι θα συνεχίσουν τους πειραματισμούς.
Η μεγάλη παγίδα της λύσης του χρέους προέρχεται πάλι από την Γερμανία που για να εγκρίνει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επιβάλλει συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις – δεν είναι αρνητικό νέο – αλλά τμηματοποιεί την λύση με βάση την πρόοδο της χώρας.
Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο μνημόνιο έχοντας μια καθαρή λύση για το χρέος, έχοντας διασφαλίσει πραγματική ελάφρυνση χρέους.
Στην ανάλυση του το Peterson Institute αποδεικνύει γιατί δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί είναι πανομοιότυπη με τα μέτρα που έχουν προτείνει οι ευρωπαίοι στα κατά καιρούς Eurogroup.
Η καλλιεργούμενη αυταπάτη ότι με την λύση στο χρέος θα αλλάξει το προφίλ βιωσιμότητας και μαζί θα αλλάξει η άποψη των αγορών για την Ελλάδα θα είναι παροδική.
Η αύξηση των τιμών των ομολόγων όπως αποδείχθηκε και με το swap των 20 παλαιών ομολόγων μπορεί να προέλθει και με κινήσεις που δίνουν βάθος στην αγορά.
Ταυτόχρονα οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας οριοθετούνται η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει πάνω από το ΒΒ- ή στην καλύτερη περίπτωση ΒΒ οπότε θα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός της κατηγορίας investment grade επενδυτικής βαθμίδας.

-Η έξοδος από το μνημόνιο της Ελλάδος αποτιμάται διαφορετικά από την Γερμανία από ότι επικοινωνιακά θέλει να υποστηρίξει η ελληνική κυβέρνηση.
Δηλαδή εάν δεν υπάρχει η έννοια μνημόνια αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει για τα επόμενα 2 με 4 χρόνια σε πρώτη φάση σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας τι θα έχει αλλάξει για την Ελλάδα;
Με όρους εσωτερικής κατανάλωσης πολλά μπορεί να λεχθούν αλλά στην πράξη η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη οικονομική πολιτική.
Δεν θα αλλάξει τίποτε σε μισθούς και συντάξεις για να τεθεί απλά.

-Η ιμιτασιόν λύση για τις τράπεζες ίσως είναι το αποκορύφωμα μιας ψευδαίσθησης ότι όλα βαίνουν καλώς.
Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests και οι 4 θα τα περάσουν και από εκεί και πέρα είναι θέμα χρόνου για το πότε θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 οι τράπεζες θα παραμείνουν σε καθεστώς παραλυτικής ακινησίας.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν το stress tests και κατά ορισμένους να μην χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά
1)Η χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία, χαμηλή κερδοφορία.
2)Η αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογίας DTA στα 21,2 δισεκ. σε σύνολο tangible book 29 δισεκ. προ IFRs 9
3)Η ανάγκη για capital buffer το οποίο προ IFRs 9 διαμορφώνεται στα 8,5 δισεκ. μετά το IFRs 9 σε παρούσες αξίες μειώνεται στα 3,5 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν 12-13 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα.
4)Χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των NPEs και του σχεδίου αναστροφής της συρρίκνωσης των ισολογισμών
5)Για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

H ψευδαίσθηση σε μετοχές και ομολόγα

Εάν αποτιμούμε τις μετοχές και τα ομόλογα βραχυπρόθεσμα και κερδοσκοπικά ακόμη και η ιμιτασιόν λύση θα επιτρέψει μια περίοδο ανάκαμψης, βελτίωσης και κερδών στους μετόχους και επενδυτές.
Εάν αποτιμούμε τις μετοχές και ομόλογα μακροπρόθεσμα και επενδυτικά η κερδοσκοπική άνοδο των ιμιτασιόν λύσεων θα έχουν ημερομηνία λήξεως.
Σύντομα θα διαπιστώσουν όλοι ότι με ιμιτασιόν λύσεις η Ελλάδα, η οικονομία, οι τράπεζες, το χρηματιστήριο δεν μπορούν να πάνε μακριά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης