Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απόδραση από τα αδιέξοδα αναζητά ο Τσίπρας – Αρνητικές οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα - Eπιστρέφουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Απόδραση από τα αδιέξοδα αναζητά ο Τσίπρας – Αρνητικές οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα - Eπιστρέφουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών
Εφόσον δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στο μέτωπο της οικονομίας, το σενάριο για εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο επανέρχεται
Απόδραση από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει στο Σκοπιανό, στα ελληνοτουρκικά και στην οικονομία, αναζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είναι πλέον αντιμέτωπος με τα επίχειρα των πράξεών του και αντιμετωπίζει το πολιτικό κόστος από τους βεβιασμένους χειρισμούς.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να πήγε στο Καστελόριζο για συμβολικούς λόγους προκειμένου να πει «υπερηφάνως» ότι δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή ελληνική γης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το λιμενικό περιπολεί γύρω από τις επίδικες βραχονησίδες για να αποτρέψει Έλληνες πολίτες να βάλλουν ελληνικές σημαίες.
Η διαχείριση που έκανε στα ελληνοτουρκικά μετά τη να ατυχή –όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος-, πρόσκληση στον Ερντογάν, οδήγησε στο να χαρακτηρίσουν οι Τούρκοι από γκρίζα ζώνη τουρκικό έδαφος τα Ίμια, να χάσουμε έναν πιλότο και να μην μπορούμε να πάμε στις βραχονησίδες που έχουν «γκριζάρει». Ενδεικτική ήταν η αμηχανία που επικράτησε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έμαθαν τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου, ότι δήθεν ανέβηκε τουρκικός στρατός σε βραχονησίδες για να απομακρύνει ελληνικές σημαίες που είχαν τοποθέτηση τρεις Έλληνες.
Τα τηλέφωνα μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Αμύνης άναψαν ενώ οι οργισμένες διαρροές έκαναν λόγο για «απόπειρα προβοκάτσιας από τους δύο κυβερνητικούς παράγοντες της Τουρκίας», τους οποίους διαχώριζαν από τον Ερντογάν.
Το Μαξίμου θέλει να πιστεύει ότι το τηλεφώνημα Γιλντιρίμ ήταν κατ εντολή Ερντογάν και ήταν η αρχή μίας αποκλιμάκωσης, ενώ ευελπιστεί σε κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία όσον αφορά τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατά ομήρους.
Η ανεπαρκής διαχείριση όμως είναι εμφανής σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών.
Επιπλέον ανεδείχθη το χάσμα μεταξύ Μαξίμου και Πάνου Καμμένου –ειδικά στο περιστατικό στην Ρω όπου έκαναν συγκρουόμενες διαρροές-, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς είναι εξαφανισμένος και τείνει να αποκτήσει τον χαρακτήρα του υπουργού του Σκοπιανού.

Blame game στο Σκοπιανό

Αλλά ούτε στο Σκοπιανό οι εξελίξεις είνα θετικές.
Τα νέα ήλθαν από την ηγεσία της γείτονος και δείχνουν ότι η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης απέτυχε όταν έφθασε στον σκληρό πυρήνα του προβλήματος.
Η Σκοπιανή ηγεσία διεκδικεί στην ουσία διπλή ονομασία, Μακεδονία στο εσωτερικό της χώρας, σύνθετη ονομασία στο εξωτερικό, ώστε να αποφύγει τον σκόπελο της αλλαγής του Συντάγματος.
Η ελληνική κυβέρνηση που έχει ήδη παραχωρήσει το όνομα και συζητά την εθνότητα και την γλώσσα δεν μπορεί να κάνει πίσω από την απαίτηση για συνταγματική αλλαγή και erga omnes.
Οτιδήποτε λιγότερο δεν θα περάσει από την ελληνική βουλή καθώς θα το καταψηφίσει όχι μόνο ο κυβερνητικός του εταίρος αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πέσει.
Κάπως έτσι έχει αρχίσει το blame game, με τους παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών να λένε ότι «ο Νίκος Κοτζιάς θα σηκωθεί τελετυαίος από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ώστε η ευθύνη του ναυαγίου να χρεωθεί στους Σκοπιανούς και στην αδιαλλαξία τους.

Λιγότερο καθαρή η έξοδος από τα μνημόνια

Το σημαντικότερο όμως για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι το μέτωπο της οικονομίας καθώς το «αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα προγράμματα», δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον από τις εξελίξεις.
Η έξοδος έχει ήδη γίνει λιγότερο καθαρή, ενώ το Βερολίνο έδειξε ότι κινείται στην μέχρι τώρα σκληρή γραμμή Σόιμπλε, αν όχι και περισσότερο.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εποπτεία στην μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι αυξημένη και όχι η συνήθής όπως αυτή που επιβλήθηκε σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και και Κύπρο.
Η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για μετά τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ οι δανειστές υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας την ελληνική κυβέρνηση επιστρέφοντας στην ουσία το αναπτυξιακό σχέδιο που είναι προυπόθεση για την συνέχεια.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει μπροστά του 88 δύσκολα προαπαιτούμενα ενώ έχουν αρχίσει και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Παράλληλα από τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι δανειστές όχι μόνο δεν συζητούν μετάθεση και πολύ περισσότερο ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, αλλά αντίθετα ζητούν να έλθει πιο κοντά η κατάργηση του αφορολόγητου.
Τα περιβόητα αντίμετρα,  συναρτώνται με το υπερπλεόνασμα που στεγνώνει ακόμη περισσότερο την αγορά.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο η κυβέρνηση αναζητά σανίδα σωτηρίας στα σκάνδαλα, όπου όμως δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εμπλοκής των πολιτικών προσώπων, αλλά και στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά μέσω της προώθησης μίας στρατηγικής συνεργασίας με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Έρχονται πιο κοντά οι εκλογές

Κάπως έτσι η προοπτική των εκλογών τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε το Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές θολώνει.
Εφόσον δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στο μέτωπο της οικονομίας, το σενάριο για εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο επανέρχεται.
Τουλάχιστον τότε θα μπορεί να πάει ξανά στο Καστελόριζο και να υποστηρίξει ότι «έβγαλε την χώρα από τα προγράμματα».
Οι εισηγήσεις που δέχεται αναφέρουν ότι τις εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να τις κερδίσει, ας επιλέξει τον χρόνο για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση με σκοπό αφενός να αποφύγει τις διώξεις που ήδη του ετοιμάζουν και αφετέρου να είναι και στην συνέχεια ο ένας από τους δύο βασικούς παίκτες του πολιτικού συστήματος.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης